Trio af Lejre-kandidater kom tæt på Tinget

Det lykkedes ikke for to SF’ere og én LA-mand fra Lejre at opnå valg til Folketinget. Men det var tæt på – og alle tre fik mange stemmer. Én af dem har fået blod på tanden til at forsøge igen.

Claus Jørgensen (SF) fra Lejre førte kampagne på hele Sjælland - her ses han sammen med partileder Pia Olsen Dyhr. Foto: Hanne Svenningsen

Claus Jørgensen (SF) fra Lejre førte kampagne på hele Sjælland - her ses han sammen med partileder Pia Olsen Dyhr. Foto: Hanne Svenningsen

Foto: Kenn Thomsen

Håbet var lysegrønt til det sidste under optællingen af personlige stemmer i går indtil sent på eftermiddagen.

Men så stod det også klart, at ingen af de tre folketingskandidater fra Lejre – Claus Jørgensen og Mads Olsen, begge SF, samt Joachim Riis-Bernickow fra Liberal Alliance – havde opnået valg til Folketinget.

De kunne dog alle tre glæde sig over et rigtigt godt valg. Claus Jørgensen fra Lejre by opnåede 725 stemmer; Mads Olsen fra Osted fik 943 stemmer, og Joachim Bernickow fra Kirke Hyllinge fik 554 stemmer.

Claus Jørgensen har ført en valgkampagne i hele Sjællands storkreds, med vægt på en meget grøn profil, mens Mads Olsen især har haft godt fat i de unge. Det var ikke nogen overraskelse, at de ikke kunne slå en super-stemmesluger som Jakob Mark.

Samtidigt var Astrid Carøe, som har en række ordførerskaber i Folketinget, og Anne Valentina (MF) også opstillet i storkredsen. Og medlemmer af Folketinget har bedre adgang til medierne end nye kandidater, så det var en stor opgave.

Det blev da også de tre MF’ere, der blev genvalgt som kandidater.

Mds Olsen fra Osted, der er gymnasieelev på Roskilde Katedralskole, er blevet 1. suppleant for SF i Sjællands storkreds. Foto: Jørgen C. Jørgensen Foto: Jørgen Chr. Jørgensen

– Det var ikke ligefrem et langskud, men jeg satte mig for at forsøge at få Lejre-borgerne med på, at jeg skulle i Folketinget. Jakob, Astrid og Anne har gjort det godt; der er ikke noget at gøre ved det. Men jeg er da mega skuffet, siger Claus Jørgensen.

– Det var lidt af en rutsjebanetur for mig. Vi stod der ved valgfesten, og det så ud til, at de blå ville vinde det hele – og så blev der scoret til sidst til os. Vi vandt det hele, lidt ligesom da Brødby scorede til allersidst forleden, fortæller han og fortsætter:

– Så det var rigtigt positivt. De personlige Lejrestemmer blev talt op sent, og jeg fik ikke nok, tilføjer han.

Claus Jørgensen fik alene i Køge-Lejrekredsen 394 stemmer, og han har andel i de mange stemmer, som gjorde SF til Lejres næststørste parti. Men det var Jakob Mark, der løb med langt de fleste Lejrestemmer – 1.252 stemmer.

Lille Lejre

På spørgsmålet om det er for svært at stille op med udgangspunkt i lille Lejre, svarer Claus Jørgensen, at han godt var klar over, at det var en udfordring:

– Men Lejre er også en højborg for grøn tankegang. SF fik 2.463 stemmer i alt. Hvis de havde kigget min vej, havde det set anderledes ud.

Faktisk fik Mads Olsen fra Osted flere stemmer end Claus Jørgensen. Til Facebook siger den unge gymnasieelev, at det er stadigvæk svært at fatte, at han fik 943 stemmer:

– Jeg er blevet valgt som 1. suppleant, og det er jeg utrolig glad og taknemmelig for. Som førstegangs opstillet er det et vanvittigt resultat! De her dage glemmer jeg aldrig, skriver han.

Joachim Riis-Bernickow har fået blod på tanden efter en valgkamp, hvor han ikke har haft valgplakater, men kun brugt SoMe og deltaget i debatter. Foto: Agnete Vistar Foto: Agnete Vistar

Joachim Bernickow fortæller, at han er både rigtigt stolt og glad for, at han opnåede 554 stemmer og blev 1. suppleant for LA i Sjællands storkreds:

– Jeg havde ikke forventet, at jeg ville få over 500. Jeg tænkte, at hvis jeg fik over 250, ville jeg være rigtigt glad. Jeg er jo ret ny i politik, og jeg stillede op til kommunalvalget, hvor jeg fik 89 stemmer, siger Joachim Riis-Bernickow.

– Jeg har fået blod på tanden. Og jo, jeg kan næsten love, at jeg vil prøve kræfter igen næste gang, der er valg. Det har været lærerigt og spændende at være folketingskandidat, siger han og fortsætter:

– Jeg er positivt overrasket over det sammenhold, der også kan være i politik. Udefra kan man ofte se mudderkast og personlig modstand i politikkens verden. Men jeg har oplevet et særligt sammenhold, som jeg ellers kun har set i idrætssammenhæng. Jeg havde aldrig troet, at jeg ville opleve det sammenhold i politik, understreger han.

Tygger på det

Men er lille Lejre så det rigtige udgangspunkt for at genopstille?

– Det har jeg tænkt over. Politisk ville det være bedre at flytte til Roskilde. LA er heller ikke det mest populære parti Lejre. Men jeg vil ikke flytte bopæl eller valgkreds – jeg har det godt, hvor jeg er, fastslår Joachim Riis-Bernichow.

Vil Claus Jørgensen forsøge at stille op til Folketinget igen? Ja det har han allerede snakket med partifæller om. Han er jo fortsat Folketingskandidat. Men i dag er han tilbage på sit arbejde i Forbrugerrådet, og møder ind til udvalgsmøder i Lejre Kommune, hvor han er medlem af kommunalbestyrelsen.

Og han lægger ikke skjul på, at det er en udfordring mht. tid, penge og ferie – samtidigt med, at det også har været vildt spændende og positivt at føre valgkamp. Så han skal tygge lidt på det.