TDC udløser vrede: Urimeligt at man ikke graver op til de sidste

Laesoe, Denmark - July 27 2017: Fiber optic cable for fast internet ready to dig down on Laesoe island in Kattegat Sea, Denmark.
Laesoe, Denmark – July 27 2017: Fiber optic cable for fast internet ready to dig down on Laesoe island in Kattegat Sea, Denmark.

Lejre: Det er med løftet om mere båndbredde og langt højere hastigheder, at TDC netop nu graver fibernet ned til hundredevis af husstande i Lejre by.

Langt fra alle i lokalområdet får dog tilbuddet om at blive koblet på den lynhurtige forbindelse.

Det gælder blandt andre 50 husstande i den nordøstlige del af Lejre by – tæt ved bygrænsen.

– Det virker urimeligt, når man på landsplan snakker om, at vi skal være den fremmeste it-nation i verden, at man så ikke får gravet op til de sidste, mener Niels Munch Scheel Møller-Nielsen, der bor på Klostergaardsvej.

"Gener – ingen fordele"

Tilbage i maj måned i år annoncerede TDC, at selskabet agtede at fortsætte udrulningen af fibernet i Lejre by og i den forbindelse ville tilbyde gratis tilslutning til omkring 1100 husstande.

Niels Munch Scheel Møller-Nielsen og naboerne må imidlertid nøjes med at se til, mens gravearbejdet fortsætter, velvidende at de ikke står til at få glæde af det nye kabel.

– Til gengæld oplevede jeg for nylig at stå helt uden internet i flere dage, fordi TDC havde gravet et kabel over. Jeg har generne, men ingen af fordelene, lyder kritikken fra husejeren.

Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S) undrer sig ligeledes over selskabets prioriteringer.

– Jeg har været i dialog med TDC, men har indtil videre kun fået det svar, at det kan de bare ikke. Det synes jeg er uforståeligt i den konkrete situation, eftersom husene, hvor fibernettet graves ned, ligger så tæt på de huse, hvor det ikke sker, siger Carsten Rasmussen.

TDC: Kommerciel beslutning

Hos TDC er beskeden, at man har forståelse for husejerens frustration, men at stregen i sandet nu engang skal trækkes et sted, og at den øvelse i sagens natur vil skabe utilfredshed.

– Det er en ren kommerciel beslutning, når vi afsøger et område og forsøger at dække så mange adresser som muligt. Det afgørende for os er etableringsudgifterne, og typisk er det afstand og overflade, der er de største drivere på omkostningssiden, forklarer Henrik Leu Christiansen, leder af fiberudrulning hos TDC Net.

– Det pågældende område, du omtaler, ligger så langt ude, at det ikke er rentabelt for os, uddyber han.

Henrik Leu Christiansen opfordrer til, at grundejere som Niels Munch Scheel Møller-Nielsen, der ønsker at få etableret fibernet, men endnu ikke har fået det tilbudt, går ind på TDC's hjemmeside og giver deres interesse til kende eller søger bredbåndspuljen om tilskud.

– Vi er sandsynligvis ikke færdige i Lejre, men på nuværende tidspunkt kan jeg ikke sige hvor og hvornår det i så fald bliver, siger lederen af fiberudrulningen.