Tankvognen droppes ved ABA-indsatser

De automatiske brandalarmer går ofte i gang uden påviselig grund, og en tankvogn bliver fremover ikke nødvendig fremover under førsteudrykninger ved ABA-alarmer i dagtimerne.

Fremover kører tankvognen ikke ud i dagtimerne fra Lejres to brandstationer, når ABA-alarmen lyder. Arkivfoto

Fremover kører tankvognen ikke ud i dagtimerne fra Lejres to brandstationer, når ABA-alarmen lyder. Arkivfoto

Igen og igen sker det, at brandfolk fra Lejres to brandstationer i Hvalsø og Kirke Hyllinge kører ud til ABA brandalarmer, uden at der er nogen brandårsag. Det sker døgnet rundt med indsatsleder, sprøjte og tankvogn.

Men fremover droppes tankvognen i dagtimerne. Det har kommunalbestyrelsen besluttet.

Umiddelbart lyder det lidt skræmmende, men det er det ikke. Der er nemlig beredskabsfagligt god grund til at droppe tankvognen, når ABA-alarmerne indløber.

Et ABA-anlæg (Automatisk Brand Alarmering) er et brandalarmsystem. Og ABA’erne går ofte i gang uden påviselig grund.

En analyse af Lejre Kommunes ABA-alarmer i 2021 viser, at 66 procent af alle ABA-alarmer har været uden indsats og er udløst ved en fejl. Ved de resterende 34 procent har der ikke været behov for tankvognen, da der her har været tale om røg fra ovn, askebægre og lignende, oplyser Lejres beredskabschef, Frank Praefke i et brev til Beredskabsstyrelsen.

Beredskabschefen anfører endvidere, at der i tilfælde af brand forventeligt også vil ske an alarmering via 112. Alarmen vil automatisk blive opgraderet til bygningsbrand, hvor tankvognen så automatisk medsendes.

Beredskabsstyrelsen har intet at bemærke til den relativt lille ændring af beredskabets service-niveau, som fremover gennemføres i dagtimerne klokken 08.00 til 18.00. ABA-alarmerne vil således kun udløse en førsteudrykning med sprøjte og indsatsleder.