Peter er med til at skabe fornyet malkeko

Osted: Peter Christian Sivertsen er 4. generation på Mannerup Møllegård i det sydlige Osted. Området har altid været en højborg for Rød Dansk Malkerace, ligesom i det hele taget Sjælland er det, og køerne her på gården er da også RDM-køer – ligesom Peters far Oles køer var det. Men især de ældre generationer vil nok huske, at den klassiske røde danske malkeko så anderledes ud dengang.

Den havde en dybrød farve, næsten som en ny kastanie. Koen var meget stor, ryggen lidt svag, benene mere knoklede og øveret hang, ofte med store gulerodspatter. Men sådan ser RDM ikke ud mere. De er smarte, mere snilde køer med stærk ryg og de fineste velophængte yvere og stærke, slankere ben. Nogle er dybtbrune, mens andre er hvidbrogede med røde pletter.

Peter Sivertsen fortæller, at RDM er i rasende udvikling. Den er ikke mere en rent dansk race, men en international race. Opdrættere af de røde racer verden over "pooler" generne og tager det bedste fra nogle af racerne og fornyer køerne. Det er faktisk en ny race, som er ved at finde sine ben – og en del af målet er at lave et alternativ til den sortbrogede race.

—- Det fortalte han om i går til Dagbladet på Mannerup Møllegaard, hvor der var stort rykind af mennesker – omkring 2.000 gæster – og næsten lige så mange spørgsmål til de 35 hjælpere, som sørgede for, at hele det store Åbent Landbrugs arrangement blev afviklet på bedste vis.