Nyt redskab skal gøre plejecentre mere hjemlige

Personalet på Lejre Kommunes plejecentre har fået et nyt og ganske lille redskab i hånden.

Nyt redskab skal gøre plejecentre mere hjemlige

Medarbejderne på Lejres plejecentre har fået et nyt redskab i værktøjskassen - samtalekortet. Foto: Lejre Kommune.

Foto: Lejre Kommune

Hvordan kan vi se på dig, hvis du har smerter? Hvornår plejer du at gå i seng? Vil du helst spise alene eller sammen med andre?

Der er mange nye ting at forholde sig til, når man efter et langt liv med ansvar for sig selv, flytter på plejecenter. I Lejre Kommune skal et nyt såkaldt samtalekort fremover hjælpe de nye beboere med at finde sig til rette på de lokale plejecentre.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

– I Lejre Kommune har vi arbejdet med Værdighedsmodellen, der sætter personen i centrum. Det har været vigtigt for os at gøre det så konkret som muligt. Og det er samtalekortene på kommunens tre plejecentre et fantastisk eksempel på. Et simpelt greb, der sætter mennesket i centrum og holder fokus på samtalen. Her gives plads til, at vi, også i vores sidste tid, kan få lov til at være hele mennesker med de vaner og interesser, der gør os til dem, vi er. Det skal man ikke miste, bare fordi man ikke kan bo i egen bolig mere siger Birgitte Schytte (K), formand for Udvalget for Social, Sundhed & Ældre.

Ifølge Lejre Kommune skal samtalekortene sikre, at borgeren kommer godt omkring – og den viden, der kommer fra samtalerne journaliseres i omsorgsjournalen.

– Vi havde f.eks. en ældre mand boende, som jeg vidste havde været i USA i sine unge år. Og det har jo været ret usædvanligt dengang, så det var en vigtig del af ham. Når han blev utryg her på plejecentret, kunne jeg spørge ind til USA og hans oplevelser. Så gik han i gang med at fortælle og blev roligere og mere tryg, fortæller social- og sundhedsassistent Bente Nielsen, der arbejder på Bøgebakken plejecenter.

Medarbejderne på Lejres plejecentre har fået et nyt redskab i værktøjskassen – samtalekortet. Foto: Lejre Kommune.