Nyt pesticid IKKE i lokalt drikkevand

Nye prøver viser, at der ikke er rester af pesticidet Dimethylsulfamid (DMS) fra Fors A/S' vandværker i Roskilde og Holbæk

Lejre: I Lejre har man på Fors A/S' vandværk fundet spor af DMS, men dog under grænseværdien.

I foråret blev der igen slået pesticidalarm rundt om i landet, da man i hovedstadsområdet fandt mængder over grænseværdien af pesticidet Dimethylsulfamid (DMS) på to vandværker. Hos Fors A/S, der forsyner vandkunder i Roskilde, Holbæk og et enkelt sted i Lejre Kommune, tog man straks prøver efter DMS, og nu er resultaterne kommet retur.

Prøverne viser, at der ikke kan spores DMS fra vandværkerne i Holbæk og fra Hornsherredværket, der forsyner store dele af Roskilde by. Til gengæld blev der fundet spor af DMS i vandet fra Kirke Saaby Vandværk, som forsyner et mindre område i Lejre Kommune. Prøven i Kirke Saaby var dog væsentligt under grænseværdien på 0,1 mikrogram pr. liter.

– Vi er glade for, at der ikke er fundet DMS i vandet fra vores vandværker i Holbæk by og i Roskilde. Og fundet i Kirke Saaby ligger under grænseværdien, så der er ingen grund til at være bekymrede for sundheden, da Miljøstyrelsens grænseværdier i forvejen er meget restriktive," siger Henrik Correll, produktionsdirektør i Fors A/S.

DMS er fra 1. juli kommet på Miljøstyrelsen liste over de mange stoffer, som kommunalt ejede vandværker skal prøvetage for løbende, og Fors A/S kommer derfor til at følge udviklingen nøje.

Dimethylsulfamid er ind til 2007 blevet brugt som sprøjtemiddel i landbrug, frugtavl og i trævareindustrien.

n