Ny udskiftning i toppen på spirende højskole: – Vi tager hul på en ny fase

Lejre Højskole siger farvel til forstander og initiativtager Heidi Hansen.

Ny udskiftning i toppen på spirende højskole: - Vi tager hul på en ny fase

Heidi Hansen, der sammen med Lotte Eghøj er initiativtager til Lejre Højskole, stopper som forstander. Arkivfoto: Kenn Thomsen.

Foto: Kenn Thomsen

For nylig kom det frem, at Lejre Højskoles bestyrelsesformand, tidligere Lejre-borgmester Carsten Rasmussen (S), havde forladt sin post i spidsen for højskolen til fordel for en mindre fremtrædende rolle.

Nu er der igen udskiftning i toppen på den kommende højskole i Kirke Såby, der efter planen skal slå dørene op i sensommeren 2024.

I en pressemeddelelse skriver skolen således, at Heidi Hansen, der sammen med Lotte Eghøj er initiativtager til Lejre Højskole, stopper som forstander.

– Bestyrelsens målsætning er at ansætte en ny højskoleforstander i foråret 2024, og vi har vurderet, at det er strategisk vigtigt for den fortsatte etablering af højskolen, at det er en person med drift- og ledererfaring samt kendskab til højskolemiljøet. Det kræver en stærk, innovativ og erfaren leder at skulle drive højskole i dag, siger fungerende bestyrelsesformand Carsten Helles Rasmussen i pressemeddelelsen.

– Har ydet fantastisk indsats

Overfor sn.dk uddyber Carsten Helles Rasmussen, at det er en enig bestyrelse, der har truffet beslutningen om at opsige samarbejdet med Heidi Hansen.

– Det er vigtigt for mig at understrege på vegne af hele bestyrelsen, at vi har været meget glade for samarbejdet med Heidi. Heidi har ydet en fantastisk indsats som initiativer og forstander, og det kan vi ikke takke hende nok for. Nu har vi taget hul på en ny fase i højskolens udvikling, og det er vi som ansvarlig bestyrelse nødt til at tage bestik af, siger han til sn.dk.

Artiklen fortsætter under billedet

Carsten Helles Rasmussen er fungerende bestyrelsesformand på Lejre Højskole og kommunalbestyrelsesmedlem for Venstre. Pr-foto.

Carsten Helles Rasmussen tilføjer, at det bliver tidligere medlem af Lejre Højskoles bestyrelse, Mette Højby Germansen, der overtager Heidi Hansens opgaver på Grangården i en nyoprettet stilling som sekretariatsleder.

Mette Højby Germansen er cand.pæd. i antropologi, lektor ved Center for Pædagogik på Professionshøjskolen Absalon i Roskilde samt tidligere ansat i højskoleforeningen.

– Dermed er Mette særdeles velkvalificeret til at varetage højskolens daglige drift, fortæller Carsten Helles Rasmussen.

Heidi Hansen: Vel modtaget af lokalsamfundet

Tidligere forstander Heidi Hansen udtaler i pressemeddelelsen fra Lejre Højskole, at hun er ”glad og stolt” over, at det er lykkedes at udfolde idéen om en ny folkehøjskole i Lejre Kommune.

– Lejre Højskole er blevet meget vel modtaget af lokalsamfundet og deltagere på såvel højskoleaftener som på sommerkurser. Mange har bidraget frivilligt til at højskolelivet har kunnet udfolde sig. Det er en stor glæde, at der kan skabes nye fællesskaber, som folk har lyst til at deltage i og bidrage til. Jeg ser frem til at følge højskolens videre udvikling, lyder det fra Heidi Hansen, der sammen med Lotte Eghøj fik idéen til højskolen for tre år siden.

Eghøj er i dag formand for Ejendomsfonden Lejre Højskole, der står i spidsen for arbejdet med at udvikle de fysiske rammer på Bjergskovvej.

Senest har fonden sat gang i salget af de første andelsboliger i den blandende landsbyklynge, Højskolesletten, der skal opføres syd for selve Lejre Højskole. Et projekt, der er afgørende for højskolens økonomiske fundament og blandt andet skal skaffe penge til opførelsen af elevboliger og andre bygninger.

– Uden Lotte Eghøj og Heidi Hansen var vi aldrig nået så langt i skabelsen af en ny kulturinstitution og højskole i Lejre. Det er vi dem meget taknemmelige for, fastslår bestyrelsesformand Carsten Helles Rasmussen, der tilføjer, er der fortsat er ”mange store og komplekse opgaver tilbage, før vi er i mål”.

Ny formand skal udpeges

Et arbejde frem mod den planlagte åbning i august måned 2024, som den fungerende bestyrelsesformand tager fat på med optimisme.

– Der er rigtig mange gode kræfter i bestyrelsen, der har været med stort set fra starten og som også er i stand til at bære projektet hen over målstregen, siger han.

Carsten Helles Rasmussen nævner i den forbindelse, at der allerede er stor interesse for de 20 andelsboliger på Højskolesletten, som netop er blevet sat til salg hos Nybolig.

25. marts tager Lejre Højskole endnu et nyt skridt på rejsen, når skolen byder velkommen til generalforsamling. Her bliver det altoverskyggende punkt på dagsordenen at få udpeget en ny permanent formand.

Direkte adspurgt om han selv er kandidat til posten, lyder det fra Carsten Helles Rasmussen:

– Den bestyrelse, der sidder i dag, er parat til at tage en tørn mere.