Ny badebro til Herslev: Coronapakke runder 105 mio. kr.

Brugerne af Herslev Strand kan fra næste sommer hoppe i bølgen blå fra en spritny badebro. Det kommende trækplaster er en konsekvens af de fremrykkede anlægsinvesteringer i Lejre Kommune. Arkivfoto: Tomas Skov.
Brugerne af Herslev Strand kan fra næste sommer hoppe i bølgen blå fra en spritny badebro. Det kommende trækplaster er en konsekvens af de fremrykkede anlægsinvesteringer i Lejre Kommune. Arkivfoto: Tomas Skov.

Lejre Kommune: En ny badebro ved Herslev Strand til en pris på lige knap én million kroner.

Det var nyheden på en lang prioriteringsliste, da Kommunalbestyrelsen i sidste uge besluttede at hæve puljen til fremrykkede anlægsinvesteringer, der nu runder 105 millioner kroner.

– Herslev Strand er et af de områder i kommunen, der bliver brugt rigtig meget af borgerne hver eneste sommer, og den nuværende badebro har drillet os noget de seneste år, fordi den er nedslidt, forklarer Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S).

– Nu investerer vi i en ny badebro i god kvalitet, der er billig i drift og derfor også har en fornuftig økonomi på længere sigt, fortsætter han.

Lang liste

Den nye badebro ved Lejres eneste strand med blåt flag, er bare én post på en lang liste over fremrykkede anlægsprojekter her i kommunen, der blandt andet tæller renoveringer af en række skoler, daginstitutioner og haller.

Projekterne finansieres via statslige lån og er en del af regeringen og Folketingets forsøg på at stimulere beskæftigelsen og væksten, der som bekendt er hårdt ramt af coronakrisen.

Og mens Lejre Kommune nu vil optage lån for 105 millioner kroner, har staten rent faktisk allerede godkendt kommunen til at låne yderlige 30 millioner kroner.

– Da vi lavede det oprindelige plan for de fremrykkede investeringer i foråret, indgik en ny daginstitution i Ejby, men det projekt var ikke muligt at nå i 2020, så det var vi nødt til at pille ud igen, forklarer Carsten Rasmussen (S), med henvisning til betingelsen for långivningen, der lyder, at spaden skal sættes i jorden i 2020.

"Kendte projekter"

Eftersom vi nu skriver oktober måned, forventer Lejres borgmester derfor heller ikke, at der vil blive føjet flere projekter til listen.

– Vi er allerede en af de kommuner i landet, der har nået mest, og det skyldes først og fremmest, at mange af projekterne på listen allerede lå klar på tegnebrættet hos forvaltningen, siger Carsten Rasmussen.

Set gennem Lejre-briller, hvorfor er det overhovedet en god idé at optage det her store lån, når I politikere netop nu kæmper for at få næste års budget til at gå op?

– Fordi stort set alle de her projekter var lagt ind i budgetterne for de kommende år. Det er altså kendte og nødvendige projekter – eksempelvis renoveringer af skoler – og ikke nye opfindelser. Samtidig er renten i øjeblikket stort set nul, så det er ikke fordi vi belaster de fremtidige budgetter med en stor renteudgift, lyder svaret fra Lejres borgmester.