Milesten: Et stykke Lejrehistorie vender hjem

– Det har været en skøn opgave! Det fortæller Maria Hammerich og Stig Andersen, begge Raadvad Stenhuggeri. De to har restaureret de tre milepæle, som tirsdag blev indviet på deres oprindelige pladser i Lejre, Roskilde og Høje Taastrup. Det skriver DAGBLADET Roskilde om onsdag.

Resultatet er smukt. De meget attraktive, næsten hvide milesten kommer nu til ære og værdighed igen. Borgmester Mette Touborg (SF), repræsentanter fra Dansk Vejhistorisk Selskab, Roskilde Museum, Lejre Kommunes Vej & Park afdeling og mange flere mødte frem til indvielsen på rastepladsen på Lindenborgvej vest for Gevninge. Her stod oprindeligt 5 1/2 milepælen, og her står den nu igen.

Tronende på sin nye sokkel af østrigsk marmor og med kongekronen opmalet med ægte bladguld og rød farve, ligesom kongemonogrammerne og posthornet er opfrisket med bladguld.

Præcis sådan så 56 milepæle ud, da de blev sat langs de sjællandske landeveje i anden halvdel af 1700-tallet. Det skete i forbindelse med et storstilet vejprojekt, igangsat under Frederik 5. og siden videreført af Chr. 7, længe før asfalten og bilerne holdt deres indtog.

AP Møller Fonden har med 350.000 kroner finansieret restaureringen af de tre milesten, som nu er vendt hjem til Lejre, Høje Taastrup og Roskilde.

Læs mere i DAGBLADET Roskilde onsdag.