Landbruget er ikke længere landsbyernes eksistensgrundlag.
– Godt nok findes vores historiske rødder der. Men landsbyerne står i høj grad overfor en udfordring. For de vil i fremtiden mest fungere som boligbyer; mange gør det allerede, siger Grethe Nørtoft Saabye (K).
Det er med andre ord en meget stor omvæltning fra det traditionelle landsby-DNA til en nyorientering i den kulturelle selvforståelse, som de danske landsbyer længe har været i gang med.
Grethe Saabye (K), formand for Udvalg for Erhverv, Turisme og Lokal Udvikling, er stærkt optaget af det liv, som fremtiden byder for beboerne i de danske landsbyer, og naturligvis især dem i Lejre.
Dagbladet Roskilde har besøgt hende på gården i Kirke Såby, hvor hun og manden Peter Saabye driver deres arkitektfirma, Saabye Partners.
– Alle skal have en chance for at forblive i deres lokalområde, siger Grethe Saabye.
– Når unge nystiftede familier flytter ind i et hus, har de alle kræfterne til at renovere og køre løs. Men senere hen i livet har man ikke lyst til sådanne store udfordringer – man vil bo relativt billigt energimæssigt. Haven må ikke være stor, men man vil gerne have lidt have. Man behøver ikke mere så meget plads, forklarer hun.
– Derfor bliver det kun interessant for de ældre at blive, hvis de kan bo i en bolig, som er tilpasset seniorer. Og det behov findes i rigtigt mange lokalsamfund, understreger Grethe Saabye.
Brugsen der lukker
Overalt i Danmark dør landsbyer langsomt ud. Den lokale Dagli’Brugs eller købmand lukker, der er ingen butikker tilbage, skolen lukker. Så forsvinder børnehaven, og ofte er kun kirken tilbage som samlingspunkt. Hvis der er en kirke.
Men der findes også små bysamfund, som blomstrer op. Oftest med ildsjæle som frontløbere. Og som kommune kan man sørge for, at der er mulighed for seniorboliger.
Grethe Saabye fremhæver skabelsen af Lejre Højskole og det kommende boligprojekt med forskellige slags boliger på Højskolesletten, som kan skabe cirkulation i de eksisterende boliger i Kirke Såby, hendes egen by.

– Der kommer nye børnefamilier til, som føder vores børnehaver og skolen med nye børn. Det sikrer vores by og generationsskiftet, uden at vi nødvendigvis skal sige farvel til lokale borgere, siger hun og fortsætter:
– Og det er en strategi til efterfølgelse for rigtig mange andre mindre byer og landsbyer. Ikke kun i Lejre, men i hele landdistrikts-Danmark!
Det moderne menneske
– Det moderne menneske kræver en hel del for at føle livskvalitet. Vi skal have noget at leve af, og vi vil gerne have det samme, som de har inde i byerne. Vi er her især for naturens skyld, men også for komfort og service. Og i et land som Danmark er det helt fair at have sådanne ønsker, mener Grethe Saabye.
– For at redde en landsby skal man skabe noget særligt – hvad der gør stedet interessant at bo i. Det er det, vi har gjort med Vores Sted i Lejre: Hvad er vi rundet af, hvad kan vi bygge videre på? At lave en højskole med boliger som her i Kirke Såby taler direkte ind fremtiden, understreger hun.

Grethe Saabye kommer ind på, at kommunen ikke kan komme og sikre en udvikling. Men den kan understøtte initiativer hos borgere, som planlægger en udvikling sammen. Blandt andet ved at satse på den kommunale service i byen.
– Vi har allerede udviklet meget på de to stationsbyer, og vi kan godt sige, at vi stopper nu. Vi ønsker at udvikle omkring i skoledistrikterne, så de også er der i fremtiden, og så det bliver ligeså interessant at bo i Sæby og Osted som i Hvalsø, siger hun.
– Selvfølgelig skal det også blive interessant at blive ældre i Lejre by og Hvalsø. Helt generelt skal det være muligt at blive boende i lokalområdet, og samtidigt få sine børn i skole i et af de syv skoledistrikter, fremhæver Grethe Saabye.
Noget særligt i hver by
Hun ser det som afgørende, at der skal fokus på de andre byer i Lejre Kommune – udviklingen skal skubbes ud til dem. Ikke fordi der skal ske massiv udbygning der:
– Men vi skal se på, hvordan vi skaber cirkulation med generationerne i de byer, siger hun.
Grethe Saaby fortæller, at der er mange måder, man kan gøre det mere attraktivt at bo på landet i mindre bysamfund, så der er noget at byde på. Det behøver ikke være mursten – det kan være forskønnelse, eller at lave noget særligt med vejenes forløb, som det er sket i Nordenskov i Jylland.
Sæby i Lejre har et godt eksempel – der har de planer om en kirkeskov, så der skabes bynær natur. Planerne om 11’eren i Ejby er et andet eksempel – et socialt og bæredygtigt samlingspunkt med fælleshus, aktiviteter og grønne områder. Og et tredje eksempel er planer om et fælleshus i Lyndby.
– Det tager tid at få gode ting til at ske! Sådan er det. Tænk på, at den landsby, du flytter til, er din nye familie. Det er jo helt vildt, som frivillige i landsbyerne driver forsamlingshuse, bylav, kirken.Og jeg tror, de frivillige får flere opgaver i fremtiden, siger Grethe Saabye.
