Lejres døgnambulance i fare

Lejres døgnambulance i fare
Foto: Kenn Thomsen
Indvielse af døgndækkende ambulanceberedskab
Indvielse af døgndækkende ambulanceberedskab Kenn Thomsen

Lejre Kommune: De blå advarselslamper blinker i Lejre Kommune, hvor det om få år kan være slut med en døgnbemandet ambulance.

Det fremgår af Region Sjællands udbud af ambulancetjenesten i regionen, som efter planen skal træde i kraft i 2024.

I materialet, der oplister kravene til en kommende leverandør, kan man læse, at regionen ønsker at droppe den døgnbemandede ambulancestation i Hvalsø, som Falck gennem de seneste fem år har drevet i tilknytning til den lokale brandstation.

I stedet vil regionen oprette to ambulancestationer i henholdsvis Kirke Hyllinge og Osted, der begge skal være i drift klokken 7.00-19.00 på hverdage. Det betyder altså, at skulle borgerne få behov for akut hjælp ud på de små timer eller i weekenden, skal ambulancen starte turen mod de nødstedte Lejre-borgere fra den 'forkerte' side af kommunegrænsen.

Bekymret borgmester

De ændringer får Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S) til at råbe vagt i gevær.

– Jeg er bekymret, fordi man vil fjerne en døgndækning, uden at jeg kan se, hvad vi får i stedet, siger han og fortsætter:

– Det væsentlige er, at vi kender responstiden, og det fremgår ikke særligt klart af regionens materiale – hvor skal ambulancerne komme fra i aftentimerne og weekenden, og hvad er responstiden? Lyder spørgsmålet fra borgmesteren med henvisning til, at Region Sjælland har besluttet, at ambulancedækningen ikke længere skal bygges op omkring den såkaldte responstidsmodel, men i stedet overgå til en beredskabsmodel.

Kort før jul forsøgte Carsten Rasmussen at få afklaret spørgsmålet om responstiden via et brev til regionsrådsformand Heino Knudsen (S), hvor Lejre-borgmesteren samtidig gav udtryk for sin bekymring over regionens planer.

I skrivende stund har Lejres borgmester ikke modtaget et svar fra sin partifælle.

Udvalgsformand: Responstider fastholdes

Ligeledes har Mediecentret forgæves forsøgt at få et interview med regionsrådsformand Heino Knudsen.

I stedet henviser regionens pressetjeneste til Trine Birk Andersen (S), formand for Udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen. Hun afviser Carsten Rasmussens bekymring med den begrundelse, at regionen ønsker at fastholde de nuværende responstider.

Ifølge Trine Birk Andersen er den grundlæggende forskel på det gamle og det nye udbud, at Region Sjælland i fremtiden får ret til at flytte rundt på ambulancebaserne og dermed får mulighed for at tilpasse dækningen efter det lokale behov.

– Vi har nogle af landets bedste responstider, og det har vi tænkt os at blive ved med at have. Beslutningen om at bygge ambulancedækningen op om en beredskabsmodel i stedet for en responstidsmodel skal ses som en modernisering af akutberedskabet, hvor vi får en større fleksibilitet, end vi har i dag, forklarer regionsrådsmedlemmet og fortsætter:

– Jeg kan godt forstå, at hvis man er vant til at have en 24 timers-ambulance i baghaven, og den så bliver taget væk, så vækker det bekymring. Men det er vigtigt at holde fast i, at selvom man har en ambulancebase lige i nærheden, så kan bilen være ude at køre, for den indgår i det samlede beredskab, siger hun.

Men kan du garantere, at responstiden ikke bliver forringet i Lejre Kommune, når det nye udbud indføres i 2024?

– Jeg kan garantere, at vi arbejder ud fra de nuværende responstider, og at regionsrådet vil holde skarpt øje med, at de bliver overholdt, lyder svaret fra Trine Birk Andersen.

Fakta: Nyt ambulanceudbud

Region Sjælland har offentliggjort et nyt udbud af ambulancetjenesten og den liggende patienttransport i regionen.

I dag er det Falck, der løser opgaven for Region Sjælland, men når det nye udbud træder i kraft i februar måned 2024, bliver det markant anderledes. Region Sjællands politikere har nemlig besluttet at dele driften af ambulancekørslen op i fire delområder. Samtidig skal regionen hjemtage og dermed selv stå for ambulancekørslen i mindst to af områderne.

Udbuddet, der ventes afgjort i slutningen af 2021, vil samtidig gøre op med den nuværende responstidsmodel. I stedet bygges ambulancetjenesten op om en såkaldt beredskabsmodel, der giver Region Sjælland ret til selv at bestemme, hvor de enkelte ambulancer skal placeres. Det betyder samtidig, at regionen overtager det samlede ansvar for responstiden.