Kvinden i den røde Porsche: Mor oprørt over at sagen er henlagt

To gange blev en sag berammet i Landsretten om ulykken, hvor en 12-års pige blev kørt ned af en kvinde i en rød Porsche. Og nu er sagen henlagt. DR bringer en udsendelse torsdag aften om sagen.

12-årig kørt ned af kvinde i rød Porsche: Udeblev fra retten, så nu er sagen droppet

To gange blev den anklagede 29-årige kvinde væk fra Landsretten, hvor sagen var berammet. Arkivfoto: Katrine Wied

Foto: Katrine Wied

Kan det betale sig som anklaget at udeblive fra retten – hele fire gange? Først to gange i byretten, og dernæst to gange i Landsretten?

Det kunne godt se sådan ud. Kvinden i den røde Porsche, der for fire år siden kørte den dengang 12-årige Line ned, slipper for at få sin sag afgjort i Landsretten.

Torsdag den 16. marts klokken 21.25 sender DR1 udsendelsen Kriminelt – Efterladt af kvinden i den røde Porsche. En meget omtalt sag, som Dagbladet Roskilde og sn.dk har fulgt, siden Line blev kørt ned ved krydset Elverdamsvej-Biltris Gade i januar 2019, da hun var på vej fra skole hen til Biltris for at besøge sin far.

Kvinden i Porschen blev tiltalt for biltyveri og hensynsløs kørsel, samt for at efterlade sit offer i hjælpeløs tilstand. Men slap i Byretten i Roskilde – efter at være blevet væk begge gange, sagen var berammet – med en dom på 20 dages fængsel, en bøde på 2500 kroner og en frakendelse af kørekortet på seks måneder.

Og hun blev ikke straffet for at efterlade Line i hjælpeløs tilstand.

Alt for mildt

Det var en alt for mild straf, mente anklagemyndigheden, som ankede sagen til Landsretten. Anklageren gik efter en straf på omkring tre måneders ubetinget fængsel samt 15-20 dagbøder og en særskilt bøde på 10.000 kroner.

Den 29-årige anklagede kvinde gentog mønsteret to gange og dukkede ikke op i Landsretten, hvor sagen var berammet de to gange. Og nu er sagen henlagt.

Det oprører Lines mor, Dorthe Hessel, der bor i Roskilde med sin datter.

– Det undrer mig, at et retssystem, hvor anklagemyndigheden ikke synes, at straffen i sagen er sat højt nok, vælger at sige, at sagen henlægges eller stadfæstes. Sagen er berammet to gange, og den tiltalte udebliver. Der går meget lang tid. Det er en gåde, det kan ske, siger Dorthe Hessel til sn.dk.

Da Porschen ramte Line, blev pigen slynget op på forruden af bilen og derefter ned på asfalten. Hun fik betydelige skader, idet hun brækkede skinnebenet, fik brud på venstre håndled og pådrog sig en svær hjernerystelse.

Langt træningsforløb

Hun måtte gennem et længerevarende træningsforløb. Udsendelsen i DR fokuserer på ulykken og forløbet, idet både Line og hendes mor medvirker. Det meget langvarige sagsforløb nævnes også. Dermed får Line en stemme, hvilket er vigtigt i denne her sammenhæng.

– Line er nu 16 år og er kommet på idrætsefterskole, idet vi vil se, om benet holder. Hun har fortsat smerter og har koncentrationsbesvær, men den slags er jo svært at måle. Det ser ud til, at bentøjet holder, forklarer Dorthe Kessel.

Der var flere vidner til ulykken. Line fulgtes dengang med tre fra skolen.

Dorthe Kessel nævner, at det er svært som forælder at retfærdiggøre over for de unge, at man kan slippe for at komme i retten, blot ved at blive væk.

OBS: OBS Anklagemyndigheden har ønsket at præcisere over for sn.dk, at det, som ankesagen til Landsretten alene kom til at vedrøre, var, om den tiltalte kvinde også skulle dømmes for ikke at have opfyldt sin hjælpepligt over for den påkørte og flygtet fra stedet efter straffelovens bestemmelse herom [§ 253, stk. 2, jf. 1, nr. 2]. Hvilket ville have kunnet skærpe straffen.

Anklagemyndigheden skriver, at kvinden i Byretten blev dømt for blandt andet at have påkørt pigen, uagtsom legemsbeskadigelse og efter færdselsloven ikke at have opfyldt sine hjælpepligter i forbindelse med færdselsuheldet [færdselslovens § 3, stk. 1, § 41, stk. 1 og § 9, stk. 2, nr. 1, 2 og 5 og straffelovens § 249].

Hendes straf i Byretten på 20 dages fængsel og bøde på 2.500 kroner, samt frakendelse af førerretten i seks måneder, er en straf, som efter Statsadvokatens opfattelse er i overensstemmelse med praksis.