Kunsthus vil slippe børns kreativitet fri

Nyt tilbud i Lejre by vil give de 3-12-årige chancen for at prøve kræfter med forskellige kunstneriske udtryksformer.

Kunsthus vil slippe børns kreativitet fri

Mia Mottelson har sammen med andre forældre og kunstnere i Lejre by stiftet en forening, der skal give områdets børn en ny platform, hvor de kan udfolde sig kreativt. Det glæder Lejre Kommunes musik- og billedskoleleder Stefan Moulvad, der også har tilsluttet sig Børnenes Kunsthus. Foto: Holger Vincents.

Hvis man hjælper børn med at åbne døren til den kreative verden, venter belønningen lige rundt om hjørnet.

Det er baggrunden for Børnenes Kunsthus, en ny forening i Lejre by, der vil give områdets mindste mulighed for at udforske forskellige kunstneriske udtryksformer.

– Kreativitet fordrer mange positive ting hos børn, blandt andet når det handler om evnen til at fordybe sig. Men vi manglede et lokalt tilbud, hvor børn kan prøve kræfter med at fremstille kunst, fortæller Mia Mottelson, der 36 år, bor i Lejre by og er blandt stifterne af Børnenes Kunsthus på Flædevadsvej 2 i Lejre by.

Her er foreningen flyttet ind hos Lejre Musik- og Billedskole et stenkast fra Domus Felix.

– Det er en symbiose. Som kommune råder vi over faciliteter og midler, mens Børnenes Kunsthus som frivillig forening kan gå ud og sætte en masse forskellige kunstneriske kompetencer i spil, forklarer Stefan Moulvad, der er musik- og billedskoleleder i Lejre Kommune og nu også medlem af kunsthusets bestyrelse.

Artiklen fortsætter under billedet

Det første børn og deres forældre gav sig i kast med i det nye kunsthus var et facadeskilt, der skal pryde Lejre Musik- og Billedskoles bygning få meter fra Domus Felix i Lejre by. Foto: Holger Vincents.

Søndags-seancer

Det var tilbage i november måned sidste år, at de lokale gik sammen om at stable det nye initiativ på benene, og siden dengang har de første aktiviteter fundet vej til kalenderen.

Første skud på stammen er blevet døbt Søndagsværksted. En månedlig workshop hvor børn i målgruppen, der spænder helt fra 3-12 år, kan møde op i tidsrummet 10.00-14.00, betale 25 kroner i døren, og så ellers give sig i kast med dagens kunstneriske disciplin. Alt sammen under ledelse af de frivillige i Børnenes Kunsthus.

– Foreningen er stablet på benene af folk med en kunstnerisk baggrund som fællesnævneren. Vi har blandt andet en dukkefører, en tekstildesigner og en multikunstner, fortæller Mia Mottelson, der selv er uddannet tegner og illustrator med en fortid på dagbladet Information.

Hun var selv til stede under premiereudgaven af Søndagsværkssted, hvor 16 familier deltog og i fællesskab fik kreeret et farvestrålende facadeskilt, der skal pryde bygningen.

– Vi er allerede blevet taget rigtig godt imod af en masse forældre i byen, og det er vildt fedt at mærke, at vi tilsyneladende har fat i målgruppen, siger Mia Mottelson, der selv er mor til to.

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan så det ud, da Børnenes Kunsthus slog dørene op til sit første Søndagsværksted tilbage i november måned. Arkivfoto: Ea Lykke Schausen.

Vil udvide paletten

Næste gang den månedlige workshop løber af stablen er søndag 5. februar. Her er det tekstiler, der er i fokus i Lejre by, hvor de unge deltagere skal sætte deres personlige præg på t-shirts, kjoler og tasker.

Ifølge Stefan Moulvad, som har været en del af Lejre Musik- og Billedskole de seneste 25 år, er en af nyskabelserne ved det nye kunsthus den fleksible form.

– Børnene skal ikke forpligte sig til et langt forløb. Grundtanken er derimod, at man kan komme forbi en times tid og være med og så smutte videre, hvis man har andre planer, siger han.

Mia Mottelson håber på, at Søndagsværksted bliver første penselstrøg på vej mod en bredere palette af aktiviteter i Børnenes Kunsthus.

– Helt overordnet har målet været at skabe et tilbud på børnenes præmisser. Søndagsværkstedet er det første tiltag, men vi har en intention om flere ting, blandt andet en kunstfestival for børn, afslører Mia Mottelson.

Læs mere om Børnenes Kunsthus på foreningens facebookside www.facebook.com/boerneneskunsthus

– Vi er allerede blevet taget rigtig godt imod af en masse forældre i byen, og det er vildt fedt at mærke, at vi tilsyneladende har fat i målgruppen, siger Mia Mottelson, der bor i Lejre by, er mor til to og uddannet tegner og illustrator. Her ses hun sammen med leder af Lejre Musik- og Billedskole Stefan Moulvad. Foto: Holger Vincents.