Inges indsats med kost og spand udløser medalje og besøg hos Dronningen

Tirsdag formiddag fejrede Hvalsø Skole rengøringsassistent Inge Jørgensen, der har holdt folkeskolen fri for skidt og snavs i 40 år.

Inges indsats med kost og spand udløser medalje og besøg hos Dronningen

Lejres borgmester så til, da 81-årige Inge Jørgensen fik overrakt Dronningens Fortjenstmedalje som tak for 40 års tro tjeneste. Foto: Holger Vincents.

– Du mopper gulvet, så det skinner som en diamant.

– Hun er en af de sødeste rengøringsdamer, jeg har aldrig mødt en som hende.

– Vi kommer til at savne dig rigtig meget, Inge.

Det regnede med kærlige ord og lykønskninger på Hvalsø Skole og SFO tirsdag formiddag.

Artiklen fortsætter under billedet

Eleverne sendte hjerter afsted mod Inge Jørgensen under tirsdagens fejring af den vedholdende rengøringsassistent. Foto: Holger Vincents.

Her var elever, lærere, kollegaer og familiemedlemmer troppet op for at hylde en rengøringsdame for en indsats, de færreste kan hamle op med.

– Hvalsø Skole vil savne dig, lød det, da skoleleder Lars Hansson tog ordet for at takke Inge Jørgensen.

Artiklen fortsætter under billedet

Lars Hansson, skoleleder på Hvalsø Skole, var blandt talerne ved tirsdagens reception. Foto: Holger Vincents.

Medalje fra Dronningen

For få uger siden kunne den 81-årige medarbejder vride sin sidste karklud og trykke endegyldigt på afbryderen til støvsugeren efter 40 år i Lejres Kommunes rengøringsenhed. Alle årene med folkeskolen og SFO’en på Skolevej som sit arbejdssted. Den præstation udløser Dronningens Fortjenstmedalje i sølv. En hæder Inge Jørgensen fik overrakt ved tirsdagens reception af sin leder Karen Holst. Senere skal jubilaren, som traditionen tilsiger, i audiens på Amalienborg hos Hendes Majestæt for at takke for medaljen.

– Det er simpelthen helt unikt, lød Inge Jørgensens umiddelbare reaktion på fejringen, da Mediecentret fangede hende mellem formiddagens lejlighedssange og taler.

Omkring klokken 9.30 stod store og små klar til at fejre den erfarne rengøringsassistent i SFO’ens Klynge Vest, hvor farvestrålende balloner prydede loftet, mens en større brunchbuffet nedenunder stod klar til at bespise gæsterne.

Artiklen fortsætter under billedet

Inge Jørgensen kan bryste sig af at have modtaget Dronningens Fortjenstmedalje i sølv. Hæderen tildeles offentligt ansatte med 40 års uafbrudt ansættelse. Foto: Holger Vincents.

De skulle dog først en tur forbi sofaen i lokalets højre side, hvor en tydeligt glad Inge Jørgensen bød velkommen. Det var imidlertid hovedpersonens evne til at fremkalde smil hos andre, der skulle vise sig at blive et tilbagevendende tema, som dagens program skred frem.

– Dit humør er enestående, lød roserne fra Lars Hansson, da skolelederen holdt sin tale.

– Hver eneste dag har vi hilst på hinanden, og du har altid været god for et grin eller en snak om skolen, vejret eller livet i al almindelighed, forsatte han.

Artiklen fortsætter under billedet

Inge Jørgensen så til, mens en perlerække af indslag udfoldede sig under seancen på Hvalsø Skole og SFO. Foto: Holger Vincents.

Borgmester: Et vigtigt job

Kort efter var det Lejres borgmesters tur til at tage ordet, og Tina Mandrup benyttede lejligheden til at fremhæve Inge Jørgensens vedholdenhed i de fire årtier, der er passeret, mens hun har svinget kosten på folkeskolens gange og i klasselokalerne.

– Du har haft et job, der er vigtigt i helt praktisk forstand. Børn lærer nu engang bedst, når omgivelserne er rare at opholde sig i, og det samme gælder, når man skal lære fra sig, lød det fra borgmesteren, der selv er tidligere skoleleder.

– Faktisk har rengøring direkte betydning for elever og læreres sundhed og dermed også for deres fremmøde og fravær. Og hvis nogen var i tvivl, så tror jeg, vi alle blev helt bevidste om det under corona, fastslog Tina Mandrup (V).

Artiklen fortsætter under billedet

– Du har haft et job, der er vigtigt i helt praktisk forstand. Børn lærer nu engang bedst, når omgivelserne er rare at opholde sig i, og det samme gælder, når man skal lære fra sig, lød det fra Lejres borgmester Tina Mandrup (V).

Inge Jørgensen: Båret på hænder og fødder

I tråd med roserne fra eleverne på Hvalsø Skole ved dagens reception, gjorde Lejre-borgmesteren det klart, at Inge Jørgensens virke rækker udover det fysiske slid og slæb. Indsatsen handler i høj grad også om kontakten til børn og ansatte.

Netop det sociale er da også, hvad Inge Jørgensen selv vil huske fra sine 40 år på Hvalsø Skole.

– Gennem alle årene er børnene kommet til mig for at få en snak, blive trøstet eller synge en sang, mens jeg har passet mit arbejde. Det har betydet utrolig meget, understregede hun overfor Mediecentret.

Inge Jørgensen bor i Roskilde med sin mand, som den langtidsholdbare medarbejder i Lejre Kommune nu får mere tid til, efter hun har taget hul på sit otium.

Tiden på Skolevej i Hvalsø vil hun se tilbage på med taknemmelighed.

– Jeg er blevet båret på hænder og fødder gennem arbejdsdagen. Alle har behandlet mig godt, sagde hun.

Elever, lærere fra Hvalsø Skole og SFO var sammen med Inge Jørgensens kollegaer og familier mødt op for at deltage i fejringen, hvor der også var brunch på menuen. Foto: Holger Vincents.