Hvordan kan ungdommen hjælpe Ukraine?

Ukrainekrigen: Hvordan kan den danske ungdom hjælpe deres jævnaldrende ukrainere? Det spørgsmål var onsdag aften til debat under en panelsamtale på Midtsjællands Efterskole.

Paneldebat: Hvordan kan ungdommen hjælpe Ukraine?

Hvordan kan den danske ungdom hjælpe deres jævnaldrende ukrainere? Det spørgsmål var onsdag aften til debat under en panelsamtale på Midtsjællands Efterskole.

Foto: Jørgen Christian Jørgensen

Ny Tolstrup: – Hvor mange af jer kendte Ukraine, før krigen? Har noget af jer været i landet? Hvor mange af jer kan mærke, at krigen har rørt jer? Fået jer til at føle, at I som menneske må gøre noget?

Det var nogle af de indledende spørgsmål, som Mathilde Kimer, udenrigskorrespondent fra Danmarks Radio, stillede de unge mennesker på Midtsjællands Efterskole, da hun onsdag eftermiddag var moderator for en paneldebat arrangeret af Dansk Ungdoms Fællesråd om netop den indsats, unge kan gøre i genopbygningen af det krigsramte land.

Skal sikre fremtiden

Svaret på spørgsmålet var to. To af de mere end 100 elever havde været i Ukraine, men antallet af elever, der følte sig påvirket af krigen, var langt højere. Panelet, bestående af udenrigsminister Jeppe Kofod (S), Ukraines ambassadør i Danmark Mykhailo Vydoinyk, forkvinde for DUF Christine Ravn Lund, Adam Mikkelsen fra KFUM/KFUK og Knut Lindenhoff fra Ungdommens Naturvidenskabelige Forening, gav deres bud på, hvordan Danmark – og herunder især de unge – kan hjælpe i genopbygningen af Ukraine. Og det var en gruppe engagerede og lyttende unge, der fulgte med.

– Som alle andre er jeg usikker på, hvad fremtiden bringer. Der er mange veje at gå, men uanset er det vigtigt, at vi sikrer, at unge ukrainere har fremtidsmuligheder, lød det blandt andet fra Adam Mikkelsen, hvortil Knut Lindenhoff supplerede, at Ungdommens Naturvidenskabelige Forening allerede nu arbejder med at skabe interesse for videnskabsfeltet blandt unge ukrainere i Danmark

Vær en ven

Og fokuset på, hvordan unge i Danmark kan hjælpe ukrainske unge her hjemme i Danmark, allerede nu, var et af de gennemgående temaer under aftenens samtale, hvor også Mykhailo Vydoinyk understregede vigtigheden af, at unge er der for unge.

– Jeg er helt sikker på, at vi nok skal vinde krigen, selvom man aldrig skal undervurdere sin fjende. Vi har brug for hjælp på mange områder: Våben, økonomi, ly. Der, hvor I unge kan hjælpe, er med jeres jævnaldrendes uddannelse. På gaden kan man ikke se forskel på jer længere. Ukrainske og danske unge er så ens. Og fremtidssikring af jeres generation er en vigtig del af at skabe et velfungerende Ukraine igen, sagde han blandt andet, hvortil Jeppe Kofod supplerede:

– Jeg troede, sådan en brutalitet, som Rusland har vist, var længe væk. Vi er nødt til at stoppe dem. Det her er vores alles krig for demokrati og frihed. Som lande er vi nødt til at stå sammen. Men som mennesker, unge mennesker, kan I også gøre meget. Tal med de unge ukrainere her i Danmark. Behandl dem som venner. Skab et sted, hvor de føler sig velkommen og trygge.

– Der er meget, der kan gøres, også selvom Ukraine endnu ikke er trygt at tage til. Vi kan være der for hinanden. Vise vores støtte. Engagere os med vores jævnaldrende, der er flygtet hertil. Deltage i aktiviteter med dem allerede nu, så vi sammen kan dele vores håb for fremtiden, tilsluttede forkvinde for DUF, Christine Ravn Lund.

Meget kan gøres

Den godt en time lange snak, der blev indledt med fælles at synge “Giv os lyset tilbage”, drejede sig særligt om de ukrainske og danske unge. Men der var også plads til at snakke om sanktioner, om traktater og russiske unge.

– Ukraine og Rusland er naboer. Og det vil vi også være, når krigen er slut. Og det er op til de kommende generationer, hvordan vi kan lære at leve i fred med hinanden. Det er atter en grund til, at ungdommens rolle i den her krig er så vigtig at sætte fokus på, sluttede Mykhailo Vydoinyk, inden panelet takkede for en god snak.