Forårsjagt på Ledreborg

Så starter sæsonen: Se billederne fra årets første jagt
Foto: Mogens Lerbech

30 ryttere mødte op i god tid til Roskilde Rideklubs første jagt på Ledreborg søndag for at sadle hestene op og gøre dem klar til dagens udfordringer. Jagtudvalget med udvalgsformand Anders Hansen og godsejer Jock Munro i spidsen havde lagt en afvekslende rute med flere nye forhindringer rundt om i terrænet. Sådan beretter Mogens Lerbech, der selv deltog i sæsonens første jagt.

25 forhindringer

Efter at have afleveret oplysninger om hestens eller ponyens registreringsnummer ved tilmelding – noget nyt, der er indført, så Fødevarestyrelsen kan opspore eventuel smitte blandt dyrene – samledes rytterne i slotsgården.

Her bød Jock Munro velkomme, mens Anders Hansen gav oplysninger om jagtruten og de omkring 25 forhindringer, der skulle springes på turen. Herefter fordelte rytterne sig i tre felter: A-feltet, som skulle springe alle forhindringer op til 1 meter, B-feltet, som skulle springe forhindringerne op til 80 centimeter, med mulighed for at gå uden om forhindringerne og C-feltet, som blot ønskede at ride ruten igennem uden at springe. Forrest i felterne red som vanligt to ”ræve”, ryttere med rævehaler på skuldrene, hvis opgave er at vise ruterne. Efter dem følger masteren, der skal holde styr på feltet og om nødvendigt vejlede rytterne undervejs.

Unge og gamle

Jagtridning er en disciplin for alle slags ryttere og heste. Så der var både unge og gamle garvede jagtryttere med til søndagens rid, såvel som flere helt unge ponyryttere, som her skulle prøve jagtridningens glæder for første gang.

– Ridning i et jagtfelt gør hestene ivrige, og de er altid glade for at springe i flok ude i naturen, hvilket betyder, at de går fremad med stor energi, så rytterne må bruge kræfter på at holde igen på dem. Sådan var det også ved dagens jagtridning, beretter Mogens Lerbech og uddyber, at rytterne oplevede både skoven og markerne i det fine forårsvejr:

– Heldigvis var det tørvejr, så føret på skovstierne og markerne var rigtig godt for hestene.

Jagten var arrangeret, så de mange pårørende og tilskuere kunne følge felterne flere steder i skoven og se dem springe udvalgte forhindringer. Da jagten var slut efter halvanden times ridning, blev rytterne råbt op af jagtudvalgsformanden, så han kunne konstatere, om hver enkelt havde gennemført eller blot deltaget i dagens jagt.

– Alt i alt et flot arrangement både for ryttere, ponyer, heste og tilskuere, konkluderer Mogens Lerbech.

På billedet ses rævene ride ind i slotsgården søndag, hvor sæsonens første jagtridning i Roskilde Rideklub fandt sted ved Ledreborg. Foto: Mogens Lerbech