Et skridt videre for frugtlunden

Lejre Økologiske Frugtlund har fået støtte fra Nordea Fonden til videreudvikling af det 1,2 hektar store område ved Højbyvej i Lejre.

Foreningen Lejre Økologiske Frugtlund har nu eksisteret i syv år, og det handler ikke kun om frugttræer- og buske, men også om populære sang-arrangementer. Privatfoto

Foreningen Lejre Økologiske Frugtlund har nu eksisteret i syv år, og det handler ikke kun om frugttræer- og buske, men også om populære sang-arrangementer. Privatfoto

Ofte er det bøvlet og omstændeligt at søge fonde og diverse puljer. Men da foreningen Lejre Økologiske Frugtlund søgte om penge hos Nordea Fonden til at videreudvikle området ved Højbyvej i Lejre, gik det tjept:

– Vi fik en meget hurtig reaktion og tilsagn om 22.460 kroner. Det er fedt for en lille forening at få så hurtig en besked – det er vi glade for. Pengene er gået til støttepæle til træerne, reparation af pilehegnene og nye kvashegn, og virkeliggørelse af en gammel drøm om at sætte skilte på frugttræerne, fortæller foreningens formand, Dorrit Damm-Ottesen.

Foreningen, der blev stiftet i 2015, har i dag 86 betalende medlemmer. Heraf flere støttemedlemmer. Cirka 30 er aktive i seks klynger, som passer hvert deres område.

Varmen hård ved frugttræer

På det 1,2 hektar store areal på vestsiden af Højbyvej i Lejre by er der cirka 120 frugttræer – alle æbletræer af gamle hårdføre sorter, som er skaffet fra Jylland. Desuden er der buske med enebær, blåbær, ribs, solbær og stikkelsbær.

Planterne har det ikke just strålende i tørkevarmen i år. Og i det hele taget er der store forskelle på, hvor langt æbletræerne på arealet er kommet i væksten.

– Det skyldes forskelle i jordbunden. Desuden har vi mistet træer på grund af mosegrise, fortæller Dorrit Damm-Ottesen.

– Vi har haft en konsulent ude, som har rådgivet og hjulpet os. Vi behøver ikke at gøde træerne, men fik at vide, at der skal være en ring af sort jord om hvert træ på to meter i diameter, hvilket vi ikke lige vidste på forhånd. Og nogle træer plantede vi for dybt, forklarer hun.

Løber vand af naboerne

Det er der rettet op på. Og så er det vigtigt at vande, fik de at vide af konsulenten:

– Vi køber vand af naboerne til frugtlunden, og sidste år fik vi introduceret 14-15 slanger, der er formet som donuts i overstørrelse. Dem fylder man vand i og lægger om hvert træ, hvor de afgiver vandet drypvis gennem seks-otte timer, forklarer Dorrit Damm-Ottesen.

Et smart system. Men der skal folk til at passe og flytte disse donuts til nye træer hver gang, der er tømte for vand.

Frugtlunden benyttes af mange mennesker i byen ud over foreningen. Børnehaver kommer her; der er mange, der går tur mellem træerne, og Svedkonceptet holder motionsøvelser i området. Friluftsområdet er tilgængeligt for alle, og det er frugterne og bærrene også.

Lejre Økologiske Frugtlund holder i øvrigt løbende de meget populære musik- og sangaftener i frugtlunden – den næste “Musik i Lunden” holdes på søndag den 28. august klokken 19, hvor alle er velkomne.

Fællessangprojektet er med forsanger og akkompagnement på guitar, og arrangementerne støttes af Lejre Kommune.

Pengene fra Nordea Fonden er blandt andet gået til skiltning på træerne. Privatfoto