Et nyt hjertekammer i Osteds hjerte

Det spritnye Osted Børnehus blev tirsdag eftermiddag indviet med taler, børnesang, snoreklipning og kage. Og alle er enige om, at det nye børnehus er usædvanligt flot – ja en eventyrlig oplevelse.

Unikt børnehus indviet: Et nyt hjertekammer i byens hjerte

Borgmester Tina Mandrup (V) og udvalgsformand Lotte Greve (V) klippe det røde silkebånd. Og så er Osted Børnehus indviet! Foto: Allan Nørregaard

Foto: Allan Nørregaard

Fra begyndelsen var det hensigten hos såvel medarbejderne i Osted Børnehus som i Osted Skole, at det store nye om- og tilbygningskompleks – inklusive et helt nyt børnehus – skulle have karakter af at være Osteds hjerte.

– Det snakkede vi meget om, fortæller skoleleder Jim Kehlet og leder af Osted Børnehus, Anne-Mette Hvas.

Og sådan er det på vej til at blive. Tirsdag eftermiddag blev et vigtigt hjertekammer i Osteds hjerte indviet med taler, kage, børnesang og højt humør. Ja selv den ellers så sparsomme vintersol tilsmilede Osted Børnehus, for det var den del af det store ny- og ombyggeri, som blev festliggjort denne eftermiddag.

Pædagogisk leder på Osted Børnehus, Anne-Mette Hvas fortæller, at medarbejderne og bestyrelsen har været inddraget hele vejen igennem. Foto: Allan Nørregaard Foto: Allan Nørregaard

Alle talte om, hvor smukt og gennemtænkt det nye børnehus er. 1246 kvadratmeter stort, med meget smukke facader i varmebehandlet fyr. Her er sidde-nicher ved vinduerne i børnehøjde, med udsigt til træer, seje legepladser og de største sandkasser, denne skribent har set.

– Det er jo nærmest som et luksussommerhus med mange terrasser, griner Jim Kehlet, der priser den glidende overgang mellem alle delene i byens hjerte – vuggestue, børnehave, skole, kulturhus og idræt i hallen.

Børnene og medarbejderne sang bænkebidersangen, og det skete for fuld hals. Foto: Allan Nørregaard Foto: Allan Nørregaard

Og fællestillidsrepræsentant for BUPL, Peter Bahn Christensen beskriver børnehuset som fantastisk – lækkert og flot, og et sted, hvor der er tænkt over detaljerne, også på legepladsen.

Det er med andre ord et kæmpe løft i Osted, som er på vej. Alene børnehuset har kostet 37 millioner kroner. Det oprindelige budget for hele komplekset på 66 mio. kroner er skredet kraftigt siden og nærmer sig de 80 millioner.

Start: Januar 2020

Projektet nyt børnehus og renovering af Osted Skole startede i januar 2020, og Anne-Mette Hvas fortæller, at medarbejderne og bestyrelsen har været inddraget hele vejen igennem.

– Vi har kunnet sætte vores præg på, hvordan vi gerne ville have indrettet huset. At vi er placeret på Osted Skoles matrikel giver os mulighed for at etablere fællesskaber og venskaber for børn og forældre, der kan fortsætte, når børnene forlader dagtilbuddet for at begynde på skolen, sagde hun i sin tale.

Én af de meget store sandkasser – de benyttes livligt af børnene. Foto: Allan Nørregaard Foto: Allan Nørregaard

Lige nu er der 60 børn i børnehaven – der kan være 110, når den er fyldt helt op – og 31 vuggestuebørn – der kan være 33 maks. I alt kan der være 143 børn i institutionen, og efter sommerferien vurderer Anne-Mette Hvas, at der vil være stort set fyldt op.

Der blev “tyvstartet” for tre uger siden, og børn og voksne er endnu ikke kommet helt på plads i det store hus. For eksempel overvejer personalet, hvordan man kan inddrage gangene til nogle spændende læringsmiljøer.

Kagerne fik stor opmærksomhed af børnene. Ja, og af de voksne også…Foto: Allan Nørregaard Foto: Allan Nørregaard

Borgmester Tina Mandrup (V) sprang ud som eventyrdigter i sin tale. Ideen fandt ud i Lejres bibel – Vores Sted bogen – og det begyndte med Der var engang et sted. Det begyndte med O…I Ostedet boede mange børn, og de gik i det fine gamle børnehus.

Eventyret fortsatte med beskrivelser af, at det gamle børnehus blev for lille, og det var godt nok hyggeligt, men lidt slidt. Og der kom flere og flere børn. Så kom de store maskiner, og der blev hamret og banket, savet og malet.

Børnene lyttede andægtigt til de beskrivelser, for det kendte de jo godt. Og borgmesteren fortsatte med at fortælle, at:

– Her kan Osteds børn leve, lege og lære – fra de er nogle ganske små ællinger, til de bliver store svaner – klar til at flyve videre ud i livet.

Formand for Udvalg for Børn & Ungdom, Lotte Greve (V) tog tråden op og beskrev huset som både moderne og hyggeligt, med højt til loftet og små kringelkroge, med den nye legeplads og gamle træer. Og med en prioritering af små stuer til færre børn for at skabe ro og intimitet på stuen.

Lotte Greve nævnte, at børnehavebørnene allerede i dag kan kigge over på skolen, se de store elever lege og høre klokken ringe. Det giver en tryghed. Og til august sender Osted Børnehus det første hold over på skolen.

Forinden, den 20. juni, indvies det store nye science- og kulturcenter.