Efter 29 år: FC Lejre dropper Roskilde Festival

Efter 29 år med madbod på Roskilde Festival, smider FC Lejre nu håndklædet i ringen og siger farvel. Vilkårene er blevet for kommercielle – og det kan ikke længere løbe rundt for foreningen.

Efter 29 år: Forening dropper bod på Roskilde Festival

Et større, sekscifret underskud. Det er, hvad FC Lejre mangler i kassen efter et katastrofalt underskud på sidste års Roskilde Festival. Et underskud, der samtidig tvinger foreningen til at vinke farvel til deltagelse på den store musikfestival i nabokommunen – efter 29 års deltagelse.

– Det har været en hård beslutning, for vi har da haft nogle rigtig gode år imellem. Men vi har simpelthen ikke kapital til at deltage igen i år. Slet ikke, når vi ikke kan vide, om vi vil få underskud igen. Det kan vi ikke tåle to gange, fortæller formand Henrik Jørgensen.

En række problemer

Han fortæller, at sidste års voldsomme underskud særligt skyldes den placering, foreningens bod fik. Boden stod nær skateområdet – langt væk fra pladsen og den naturlige trafik til og fra koncertområdet, et område, hvor der ingen aktiviteter var, der kunne tiltrække gæster. Et område, hvor flere af de opstillede boder endte med at lukke før tid – det kunne ikke betale sig at være der.

– Der kom simpelthen ingen kunder. Vi brændte alle inde med store varelagere, selvom vi havde optimeret på lagerbeholdning og styring – det kunne potentielt have været meget værre ellers. Festivalen ville gerne love os en bedre placering i år. Men de kan jo ikke love os et overskud, og så er risikoen og omkostningerne for store til, vi som lille forening tør, fortæller formanden.

Og mens der ikke er nogen udgift til medarbejdere, fordi det er frivillige kræfter, skaber den del også problemer. De senere år har flere berettet om, hvor svært det er at få frivillige under festivalen – og det er det samme, FC Lejre har oplevet.

– Førhen var det klubbens medlemmer, der kom og hjalp. Men holdningen er en anden nu, og man vil hellere købe sin billet end arbejde sig til den. Og fordi det bliver sværere at dække vagterne ind, så bliver kravene til, hvor mange timer, man skal arbejde, også hævet, så kravenes størrelse efterhånden overgår lysten til at være frivillig.

En kommerciel retning

Formanden udtrykker en ærgrelse over, hvordan tingene har udviklet sig. Som lille forening er det svært at konkurrere med de store kæder og brands, der indtager festivalen.

– Det er efterhånden så kommercielt drevet, at vi som forening ikke kan være med mere. Dels vil de gerne have de pæne, lækre og smarte brands, der betaler for at stå inde på pladsen, hvor salget er størst. Dels er vores vareindkøb blevet markant dyrere efter, der er kommet stort fokus på økologi og bæredygtighed, så der er en meget lille margin på indtjeningen på produkterne. Det er helt fint, det er den udvikling, der er, men som lille forening med 500 medlemmer kan vi ikke følge med og konkurrere med de store kæder og brands, siger han.

– Overskuddet fra Roskilde Festival har aldrig været en del af driften i foreningen, men det er gået til at betale en større del af de ture og stævner, vores børn og unge kommer på. Den næste rum tid vil der så være en større egenbetaling, mens vi i bestyrelsen fokuserer vores kræfter på at finde midler en anden vej.

Huller i kassen

Og det store underskud kan mærkes.

– Vi skal nok få det til at hænge sammen, men det kommer til at kræve en del mere arbejde fra bestyrelsen. Vi har jo ikke nogen Joachim von And pengekasse at tage af, siger han og uddyber, at de derfor især den næste tid håber på økonomisk håndsrækning.

– Ethvert bidrag særligt den næste tid vil blive kærligt modtaget med den største tak. Der er nogle huller i pengekassen, vi skal have lappet, og vi skal have bygget fremtiden anderledes op.

Man kan læse mere om FC Lejre, herunder muligheden for sponsorater på www.fclejre.dk.

Sådan så det ud, da FC Lejre i 2018 havde bod på Roskilde. Et væld af gæster og et flot overskud. Desværre gik det langt fra lige så godt i 2022, så nu trækker foreningen stikket efter tæt på tre årtier med madbod på festivalen. Foto: FC Lejre
I 2016 havde FC Lejre og OIF Giant-boden på Roskilde Festival, og omsatte for over en million kroner – og ramte et overskud på mere end 300.000. I 2022 så tallene dog noget anderledes ud – der var et næsten tilsvarende underskud. Arkivfoto: Anders Ole Olsen