Dyrlægens hest kan vinde Derbyet

Gasolin og Steen Juul er blandt favoritterne i Dansk Trav Derby 2022 på Charlottenlund Travbane.

Henrik Poulsen (gående) og Steen Juul på Bjæverskov-banen tirsdag. Foto: Anders Kamper

Henrik Poulsen (gående) og Steen Juul på Bjæverskov-banen tirsdag. Foto: Anders Kamper

Det var tæt på kærlighed ved første blik, da dyrlæge Henrik Poulsen fra Vedbæk så Gasolin for første gang i sommeren 2019, og nu – tre år senere – har den 4-årige hingst udviklet sig til en af sin årgangs allerbedste heste med over 645.000 kroner i indkørte præmier.

– Jeg så Gasolin første gang, da jeg var på besøg hos en af mine faste kunder, travtræner Bent Svendsen i Skive, hvor hans to piger – Maria og Camilla – stod og ordnede ham på staldgangen, fortæller Henrik Poulsen.

– Jeg spurgte hvem det var og det viste sig at være Gasolin, som skuille med på Derbyauktionen, der blev afholdt i forbindelse med Derbyweekenden i Charlottenlund den sidste lørdag i august måned.

– Jeg faldt for hans udtryk og udstråling; han stod fint på benene og da jeg gik ham igennem, var der ikke nogle eksteriørmæssige fejl, så jeg gik hjem og studerede hans afstamning nærmere. Hans far er en af de bedste avlshingste i Danmark og hans morfar en af de bedste hingste i Frankrig, så jeg besluttede mig for at byde på ham på auktionen.

– Der var kun én anden, der var lige så interesseret som mig, men jeg fik det sidste bud på 95.000 kroner og det syntes jeg var en fin pris.

Står selv for træningen

Henrik Poulsen blev færdiguddannet som dyrlæge i 1986 og startede samme år som kombineret staldmand og dyrlæge hos Steen Juul – dansk travsports mest vindende træner gennem tiderne med blandt andet 10 Derbysejre. Her var han i seks år, indtil han i 1992 startede som selvstændig dyrlæge.

– Efter auktionen kom Gasolin direkte ned til Steen Juul på hans gård i Osted, hvor han har stået lige siden. Men det er mig selv, som har stået for træningen fra dag ét. Jeg har selv kørt Gasolin til og kan faktisk ikke mindes, at der er andre, som har kørt ham i al den tid han har været hos Steen, siger Henrik Poulsen, som selv er en erfaren kusk med omkring 75 sejre.

– Jeg kommer hos Steen Juul to-tre gange om ugen, men ofte op til fem gange og jeg har da helt sikkert brugt rigtig meget tid på Gasolin.

En cool Grand Prix-vinder

I sin forrige start vandt Gasolin det næststørste løb for de 4-årige heste, Jydsk 4-årings Grand Prix på Jydsk Væddeløbsbane i Århus med en førstepræmie på 310.500 kroner og tog efter dén start endnu et skridt op ad rangstigen blandt de bedste heste i årgangen.

Henrik Poulsen beskriver Gasolin som en super ærlig hest, der altid gør sit bedste – også på de dage, hvor han ikke har været så overbevisende i sine præstationer.

– Til daglig er han en umådelig glad hest, der kan lide at træne, og på løbsdagene er han helt cool, så man kan godt sige, at han er en ønskehest at arbejde med, smiler Henrik Poulsen.

– Jeg synes han gik rigtig fint i sin Derbyprøve, som han vandt ganske let for Steen Juul, selvom han ikke var specielt ”skærpet” i træning op til den start.

– Jeg var ikke tilfreds med ham i opvarmningen, men i løbet fungerede han helt som han skulle og det blev meget let. Han løber stadig med hovedet lidt på sned, som han altid har gjort. Det har vi bokset meget med, men det påvirker jo ikke hans præstationer, så vi har lært at leve med det.

De sidste forberedelser

Dansk Trav Derby køres søndag den 28. august, hvor de 12 bedste 4-årige travheste i Danmark dyster om en samlet præmiesum på 1.250.000 kroner, hvoraf vinderen får 606.000 kroner.

– Jeg kørte et let træningsarbejde med ham på gården i fredags og tirsdag gik han et ”rundbanejob” på Skovbo-banen i Bjæverskov. Derudover kommer han til at gå nogle ture på vandbåndet, som Steen Juul bruger meget til sine heste, siger Henrik Poulsen, der ikke umiddelbart ser Gasolin som årets Derbyvinder.

– Specielt efter Derbyprøverne (udtagelsesløbene, hvor man fandt frem til de 12 Derby-deltagere, red.) synes jeg at to heste, Garfield med Jeppe Juel og Get A Wish med Bo Westergaard, har skilt sig ud, men jeg håber da at vi kan blive nummer tre eller måske endnu bedre, hvis det hele flasker sig til vores fordel. Som hesteejer håber og drømmer man jo altid på at få en Derbyvinder!

Steen Juul om Gasolin

Med undtagelse af Jydsk 4-årings Grand Prix, hvor Gasolin blev kørt til sejr af svenske Jörgen Sjunnesson, har Steen Juul kørt hesten i samtlige starter og den ”levende legende” sidder også op bag Gasolin når starter går til Dansk Trav Derby søndag eftermiddag.

– Gasolin gør altid nogle gode indsatser og det forventer vi selvfølgelig, at gør igen i Derbyet, indleder Steen Juul, som har vundet de to seneste Derbyet med henholdsvis Extreme og Festival Of Speed. Den 72-årige Charlottenlund-træner har vundet Derbyet i alt 10 gange siden 1983. Samme antal Derbysejre har den forlængst afdøde hollandske træner N.J. Koster – opnået i årene 1915-45.

– Extreme var måske ikke bedst i sin årgang, men han var bedst på dagen, mens Festival Of Speed var total overlegen i årgangen, og begge heste har fortsat med at udvikle sig. Gasolin regner jeg nok blandt de tre til fem bedste i årgangen, men som udgangspunkt er han ikke på højde med Garfield og Get A Wish.

– Det handler nu primært om at have ham i orden på dagen og det gør vi alt for. Efter sit sidste arbejde tirsdag skal han bare hygge sig og have noget ”wellness” så han kan lade optimalt op til Derbyet.