Digital fotomontage er også kunst

Hans Jørgen Bendixens værk af en hvid rose er blevet til på baggrund af en speciel digital teknik, med inspiration fra en italiensk fotokunstner.

Hans Jørgen Bendixen med sit værk af en hvid rose. Tre fotos lagt oven i hinanden, idet værket er udviklet digitalt. Foto: Agnete Vistar

Foto: Agnete Vistar

Blandt de mange værker på Lejre Kunstforenings censurerede udstilling i weekenden 28.-29. januar i Domus Felix er også den digitale billedkunstner Hans Jørgen Bendixens “Rose #2”.

Det meget smukke værk viser en hvid rose i et drømmeagtigt, transparent skær. Kort fortalt har Hans Jørgen Bendixen lagt tre billeder fra forskellige vinkler oveni hinanden. Resultatet er mageløst.

Han har fotograferet i mere end 60 år, fortæller han. Men det var da han i 2006 tog et foto af Havhingsten, der lige var kommet på vandet en forårsmorgen, at han begyndte at eksperimentere derhjemme med Photoshop.

– Da jeg tog billedet, havde jeg ikke se busstoppeskiltet og noget grimt vejarbejde i baggrunden, men det kom med på billedet. Jeg opdagede, at jeg kunne fjerne de ting med Photoshop derhjemme på pc’en, siger han og fortsætter:

– Herfra udviklede min digitale tilgang til fotografiet sig. Jeg har taget mange blomsterbilleder, rigtigt mange, og er undervejs blevet inspireret af den italienske fotokunstner Pep Ventosa. Han er meget dygtig til at lægge op mod 100 fotografier fra forskellige vinkler oven i hinanden, med enestående resultater, forklarer Hans Jørgen Bendixen.

De sarte transparente farver i de yderste kronblade er opstået under den digitale udvikling af kunstværket – hvor de kommer fra er ukendt. Værket er af Hans Jørgen Bendixen

Han kan faktisk ikke rigtigt huske, hvor han fotograferede den hvide rose. Vistnok i Tivoli. I kanten af de yderste rosenblade skimtes violette og svagt grønlige farver.

Og hvordan er de opstået? Måske fra omgivelserne, måske fra rosen selv. Eller måske i det digitale program. Hans Jørgen Bendixen ved det ikke selv. men det er meget smukt.

Han fortæller, at han i sine blomster-montager stræber efter at opnå den intensitet og stoflighed i blomsternes visuelle udtryk, som han oplever med sine egne øjne, i stedet for at lade sig nøjes med fotografiapparatets nøgterne registreringer.

Hans Jørgen Bendixen har arbejdet i sundhedssektoren og har undervist i mange år, og er nu pensioneret. Foografering er en passion:

– Det er en historie for sig med fotokunst; der er både for og imod. Nogle mener, at det er snyd at bruge Photoshop. Men det er en del af den moderne verden at arbejde med digital kunst, fastslår han.

Bente Theilsbys tekstilkunst – en skærmplante med vinden i aksene i baggrunden. Scenen har hun set i Dorset i England. Foto: Agnete Vistar Foto: Agnete Vistar

En anden udstiller med en alternativ tilgang til selve det at være kunster er Bente Theilsby fra Jystrup. Hun havde ét værk med på udstillingen – en håndbroderet fremstilling af en naturscene i Dorset i England, som kunstneren har oplevet.

– Jeg har syet det i hånden, og det har taget mig to måneder, hvor jeg har syet hver dag, fortæller hun.

Når Bente Theilsby som tekstilkunstner finder et inspirerende motiv, fanges hun af den kreative proces og forsvinder ind i det univers, det er at fortolke motivet og skabe billedet.

Og når hun har tegnet skitser, valgt farver og materialer, går hun i gang – og havner ofte et andet sted, end hun først havde forestillet sig.