De er Sjællands bedste boldklub

Årets bedste fodboldklub på Sjælland er blevet udpeget – og det er ingen ringere end Såby Fodbold.

De er Sjællands bedste boldklub

Mere end 300 tilskuere dukker troligt op ved Såby Fodboldklub hver lørdag i fodboldsæsonen for at heppe på hjemmeholdet, få en snak med naboen og nyde en kold øl eller en hotdog. “Troligans”, kalder klubben dem. Og sammen med klubbens godt 300 medlemmer, 35 trænere og holdledere og 65 frivillige udgør de essensen af klubben. En essens, der ikke bare er god – den er Sjællands bedste. Såby Fodbold er i dag blevet kåret til Sjællands Bedste Fodboldklub hos DBU – en titel, som klubben modtager efter en årrække med hårdt arbejde for at få den tilbage til storhedstiden.

– Det er jo helt vildt stort, det her. Det er et kæmpe skulderklap til det hårde arbejde, hele klubben har lagt de sidste år. Og det er den største anerkendelse, vi kunne forestille os, lyder det fra en glad og stolt klubformand, Michaeel Emborg.

Ingen i bestyrelsen var klar over, at klubben overhovedet var nomineret til den fornemme pris, som de tager som en stor anerkendelse.

En lang hemmelighed

Selv gik formanden med viden om den fornemme titel i en række måneder, før han ved et julearrangement var nødt til at dele den med resten af bestyrelsen, der siden har holdt det helt tæt frem til denne lørdag, hvor den gode nyhed deles med resten af klubben.

– Jeg kan huske, at Michaeel på et tidspunkt rejser sig op for at holde en tale til julefrokosten. Han står og er helt rørstrømsk, så jeg bliver helt nervøs for, om han er syg. Men så giver han os den her helt fantastiske nyhed, og siden har vi knap kunne vente på at dele den med hele klubben, mindes næstformand Thomas Lyseen, der uddyber, at ingen i bestyrelsen – heller ikke formanden – var klar over, at de overhovedet var nomineret til prisen.

Og mens det kom som en stor og positiv overraskelse, at det ikke kun er klubbens egne medlemmer og fans, der ser den som Sjællands bedste, så er bestyrelsen helt enige om, at prisen kun giver mere blod på tanden til at udvikle klubben endnu mere.

– Da vi kom til som bestyrelse i 2019, var klubben rent ud sagt ved at køre lidt død. Det kørte rundt, men der manglede ressourcer, der manglede energi, der manglede nye ideer. Nu får vi en masse tossede ideer – og så fører vi dem ud i livet, fortæller Torben Plambæk fra bestyrelsen.

Kriterier for Sjællands Bedste Fodboldklub

Prisen kan gå til alle Sjællands fodboldklubber – uanset størrelse og medlemstal – og kriterierne for udvælgelsen er:

Den gode historie, der kan inspirere andre klubber

Klubben har gjort sig bemærket ved særlige initiativer, der styrker lokalområdet.

Klubben er involveret i projekter sideløbende med de traditionelle trænings- og turneringsudbud. Det kan være Fairplay-aktiviteter, fokus på – rekruttering og fastholdelse, fokus på træningskultur.

Klubben har gennemført ekstraordinære tiltag såsom integrationsprojekter, skolesamarbejde, erhvervssamarbejde, særlige tiltag for – pigefodbolden, fri for mobning osv.

Klubben udbyder uddannelsestilbud til trænere, leder, spillere m.m.

Klubben deltager i lokalunionernes turneringstilbud.

Klubben er bevidst om og arbejder med det gode fodboldmiljø.

Klubben har en eller flere ledere, der kan associeres med ovenstående.

De lokale vindere bliver automatisk indstillet til prisen som Årets Fodboldklub. Feltet skærpes efterfølgende ind til 4 nominerede klubber, hvorimellem Årets Fodboldklub i Danmark skal findes. Vinderen indstilles desuden til Årets Idrætsforening hos DIF og UEFA's pris Best Grassroots Club.

Kilde: DBU Sjælland

En masse nyt

Således har den forholdsvis nye bestyrelse de seneste tre år kæmpet for at sparke ny energi i klubben – med en vision om at bringe den tilbage til gammel tid, hvor fodboldklubben og lørdagskampe var et samlingssted for hele byen. Noget, der tilsyneladende allerede er ved at lykkes ret godt.

– Vi har fået skabt et nyt udeserveringsområde, opgraderet tøjet og banerne, vi har fået en storskærm, som vi viser landskampe og lignende på, og vi har gjort klubben til et sted, hvor det ikke kun handler om bold, men mindst lige så meget om samværet. Vi er et lille lokalsamfund, og rigtig meget af sporten er rykket ud til andre byer – så enten skulle der liv i klubben her eller vi risikerede, at det døde helt ud, fortæller Bo Jeppesen, der er sponsoransvarlig i klubben og fortsætter:

– Mange af os her i byen er jo vokset op her, og har selv gået til fodbold i klubben, da vi var drenge. Så for os er der også en værdi i, at vi kan få det tilbage til gamle dage, at vi kan se, hvordan vores egne børn får gode oplevelser og venskaber her i klubben.

År 2022 bød på igangsættelse af projekt for en ny kunstgræsbane, såvel som opgradering af banerne ved klubben – og en markering af klubbens 100 års fødselsdag. De kan nu slutte det gode år af med endnu en god nyhed i form af den flotte kåring.

En ekstra indsprøjtning

Ved Såby IF træner store og små – unge og gamle: Der er drengehold, pigehold, hold ned til fem-års alderen og Superveteraner på 50 plus. Og så har klubben en ret lang historie bag sig – ja faktisk kunne Såby IF fejre 100 års fødselsdag i sommer med kamp mod Oldboys-landsholdet – og med mere end 1000 fremmødte gæster. Og kåringen som Sjællands Bedste Klub kommer derfor på det helt perfekte tidspunkt – som en ekstra markering af det runde jubilæum, mener bestyrelsen.

– Så er der bare tilbage at håbe, at det ikke bliver en ting, der kun gentager sig hvert 100. år, slutter bestyrelsesmedlem Noller Saabye med et smil.

Kåringen fejres officielt ved klubbens Frivillig Fredag næste fredag, hvor DBU kommer ud og overrækker prisen officielt. Her er alle velkommen til at fejre dagen fra klokken 16 til 18.

Man kan læse mere om Såby IF på saabyfodbold.dk eller på Facebook-siden Såby Fodbold.

Bestyrelsen i Såby IF har i et godt stykke tid holdt på noget af en hemmelighed: Klubben er kåret som Sjællands Bedste Fodboldklub af DBU! Foto: Kim Rasmussen
Over 1000 mennesker var med, da Såby IF i sommer fejrede 100 års fødselsdag med en kamp mod Oldboys-landsholdet. Arkivfoto: Ea Lykke Schausen