De har fået lægens ord for, at de godt må sætte sig bag rattet, selvom dåbsattesten ikke er helt ny længere.
Men derfor skader det jo ikke at få genopfrisket såvel færdselsreglerne som alt det udstyr, biler anno 2023 er proppet med.
Det er onsdag eftermiddag, og 45 ældre bilister er samlet i Gevninge, hvor det kommunale Aktivitetscenter Nødager danner ramme om et trafikkursus for seniorer med kørekortet i behold.
– Helt grundlæggende handler det om at styrke trafiksikkerheden, og de mange mennesker, der er mødt op her i dag, viser netop, at de er ansvarsbevidste og gerne vil være så dygtige som muligt, fortæller Ragnhild Hansen, formand for Lejre Østs centerråd, der har sat dagens kursus i kalenderen.
Artiklen fortsætter under billedet

Et spørgsmål om frihed
Dagens program byder på en genopfriskning i alt fra korrekt igangsætning og forskellen på vognbaneskift og sammenfletning til nyere fænomener som to-minus-en-vej.
– Højre vigepligt, hvad I alverden er det? lyder spørgsmålet fra kørelærer Esben Olesen, der er indehaver af Trafikskolen Lyndby Strand, der afslutningsvis leverer en indføring i moderne sikkerhedsudstyr i personbiler som ”lane keeping assist” og blind-vinkel-alarm.
Det er 2. gang, den østlige gren af Lejres fællesskaber for folkepensionister har sat kurset i kalenderen, og ligesom det var tilfældet ved premieren for seks år siden, har efterspørgslen denne gang også været til at tage og føle på. Ragnhild Hansen forstår godt hvorfor.
– Det er vores frihed, det handler om, siger formanden, der selv er fyldt 88 år og forsat tager bilen, når turen går til Jylland.
Formand: Nogle bliver ved for længe
Tal fra Vejdirektoratet afslører da også, er det er en myte, at ældre danskere er overrepræsenterede i uheldsstatistikken.
Samtidig står det klart, at når danskere over 75 år kommer galt afsted i trafikken, så er chancen for alvorlige kvæstelser eller det der er værre markant højere sammenlignet med resten af befolkningen.
Formanden for Lejre Østs centerråd fortæller, at hun selv har oplevet fordomme omkring det forsvarlige i at køre bil som ældre.
Omvendt har hun også hørt om jævnaldrende, der ikke vil slippe nøglerne, selvom de burde.
– Der er nogle, der bliver ved for længe, og det er ødelæggende. Både for dem selv og for de medtrafikanter, det går ud over. Det handler om at erkende i tide, at nu skal jeg stoppe, og det er altså ikke nødvendigvis afgørende, om du er 62 eller 85, siger Ragnhild Hansen.