Flertal for at nedrive omstridt patricier-villa

Selv om det er synd for den gamle villa at rive den ned, kommer borgeren før systemet, mener byrådsmedlem Martin Knudsen.

Selv om jeg synes, at huset er smukt, kan vi ikke gå ind og bestemme, hvad en privat mand skal gøre med sin egen bolig, siger Martin Knudsen. Foto: Jesper From

Foto: JESPER FROM

Med Radikale Mette Jorsø og Martin Knudsen fra Frit Borgerligt Fællesskabs stemmer, tegner der sig et flertal i Køge Byråd for at give ejeren Jesper Lind tilladelse til at nedrive patriciervillaen fra 1921, som han har købt på F. C. Hansensvej i Køge.

– Lige som de andre borgerlige er jeg også på borgernes side. Selv om jeg synes, at huset er smukt og ville ønske, at det ikke skulle rives ned, kan vi ikke gå ind og bestemme, hvad en privat mand skal gøre med sin egen bolig, siger Martin Knudsen.

Socialdemokratiet ønsker, at man skal følge en mulighed i planloven for at sætte ansøgningen på pause, for få udarbejdet en bevarende lokalplan, så villaen, der er opført i Bedre Byggeskik, kan reddes.

Men i lighed med Venstre og Konservative mener Martin Knudsen ikke, at man kan sige nej til en borger med tilbagevirkende kraft, fordi der i dag ikke er en lokalplan for Ågadekvarteret, der forhindre villaejerne at rive de gamle huse ned, hvis de ønsker det.

Selv om jeg synes, at huset er smukt, kan vi ikke gå ind og bestemme, hvad en privat mand skal gøre med sin egen bolig, siger Martin Knudsen. Foto: Jesper From

— Jeg forstår til fulde, at man er ked af, at man river et af de smukke gamle huse ned. Men også i dette tilfælde kommer borgeren før systemet. Hvis man kommer som kommune efter, at alt er gjort efter loven og regler og vil bestemme over en anden mands ejendom, må man betale hvad det koster, det vil sige holde ejeren skadesløs, hvis han vælger at sælge igen.

Tendensen med, at borgere køber ældre ejendomme i karakteristiske villaområder og river dem ned for i stedet at opføre moderne typehuse, er noget som i disse år finder sted i mange byer. Mener du, at det er noget, som Køge Kommune skal gøre noget for at undgå?

– Det synes jeg bestemt. Hvis der er nogle kriterier i Køge Kommune, som man gerne vil bevare, så er det en politisk diskussion at sørge for at forhindre, at de gamle huse bliver revet ned. Det synes jeg bestemt, vi skal, siger Martin Knudsen, der kalder Køge Kommune for dobbeltmoralsk, når også forvaltningen lægger op til at give ansøgeren ned til at erstatte Bedre Byggeskik-villaen med et typehus fra Lind & Risør.

Køberen af villaen på F. C. Hansensvej er Jesper Lind, som er medejer og bestyrelsesmedlem af arkitekt- og byggefirmaet Lind & Risør.

– Jeg synes, at kommunen er dobbeltmoralsk, når man ser de forfærdelige bygninger, man smækker op ved stationen. Det er dybt hyklerisk. Og hvis det er, fordi manden er direktør, er det bare endnu mere usmageligt, siger Martin Knudsen.

Køge Byråd skal behandle ansøgningen om nedrivning på byrådsmødet på tirsdag i næste uge. På forhånd tegner der sig et flertal for at give nedrivningstilladelsen med stemmer fra Konservative, Venstre, Radikale og Martin Knudsen.

Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten lægger op til at stemme for at sætte ansøgningsprocessen på pause i et år ved at bruge planlovens §14, og i den tid udarbejde en ny lokalplan, der vil kræve husene i Ågadekvarteret bevaret.