Fem elever og lærlinge tilknyttet værkstederne Mad & Ernæring og Mediegrafisk på FGU Midt- og Østsjælland har sammen med en medfølgende lærer, elever fra Hotel- og Restaurantskolen og FGU Hovedstaden været 10 dage i Kenya.
I samarbejde med kenyanske elever fra Kenya Utalii College serverede eleverne bæredygtige smagsprøver på The People Dialogue Festival. Da der var fokus på bæredygtighed under hele turen, lavede eleverne deres retter ud af råvarer som folk normalt har i deres køleskabe. De lavede kenyanske retter som for eksempel ugali-kugler, som er en form for fast grød, der er lavet på majsmel og vand.
Kenyanerne skulle selvfølgelig også introduceres til det danske køkken.
– Vi lavede dansk wienerbrød ud af mandazi-dej, mens cremen blev lavet af sødekartofler og madbanan. Bananernes skræl blev lavet til syltede bananskræller, som vi pyntede på wienerbrødene. Vi havde fokus på at lave mad med minimalt madspild, og derfor ville vi også bruge bananskrællet til noget, fortæller kokkelærlingen Mark.
Det blev til mere end 1800 portioner, som 30 elever fra både Danmark og Kenya sammen tilberedte og serverede til festivalen.
Og et sådan besøg går ikke ubemærket hen. Efter en vellykket festival blev eleverne inviteret til reception hos Ole Thonke, den danske ambassadør i Kenya.
Der var dog også tid til andet end at stå i køkkenet. Med små busser kørte eleverne på safari i Nairobi Safari Park. Her kom de helt tæt på både giraffer, næsehorn og zebraer.
Herefter et besøg til søen Lake Naivasha, som er hjem for flodheste, ørne og fiskehejrer. Og selvfølgelig også fisk.
– Jeg fangede tre fisk! Men jeg gav dem til en lokal fisker, som vi mødte, og han fortalte os, at faren ved fiskeri i Lake Naivasha, hvis ikke man har en fiskelicens, er fængsel i op til et år! Jeg gav mine fisk til ham, fordi han ikke havde en fiskelicens, og så kunne han og hans familie få noget mad, fortæller Mark.
Mark fortæller også om hans oplevelse af Kenya, og hvad han er blevet tilbudt:
– Det var et kæmpe sensorisk indtryk at arbejde med opskrifter, som jeg ikke har arbejdet med før. Og så var det bare fedt at samarbejde med kenyanske elever, og lære dem og deres kultur at kende. Og så gjorde jeg sådan et godt stykke arbejde, at nOmy har tilbudt mig en praktikplads, når jeg bliver færdiguddannet som kok!
Turen til Kenya blev mulig takket været Projekt Crafts4sdgs. Projektet sker i samarbejde med 2030beyond og med støtte fra Globus Puljen og Erasmus+.
