FGU-elever på dannelsesrejse i Portugal

Som led i deres uddannelse er ti elever fra FGU-skolen i Køge på vej på skoleophold i Portugal. Her venter blandt andet arbejdsrelateret læring, virksomhedsbesøg, kulturarv i verdensklasse og masser af dannelse og uforglemmelige oplevelser.

FGU-elever på dannelsesrejse i Portugal

Som akkrediteret Erasmus-institution sender FGU Midt- og Østsjælland jævnligt elever ud i verden på skoleophold. Denne gang er turen kommet til otte elever tilknyttet smedelinjen og to lærlinge fra gartneriet på FGU-skolen i Køge. Sammen med tre medfølgende lærere er eleverne nu i Portugal i 10 dage.

– Vi er godt i gang med at opbygge en international profil i vores FGU-institution. Dels er der rigtig meget læring forbundet med at rejse ud i verden og udveksle bedste praksis om fagrelevante emner, dels ligger der noget demokratisk dannende i at møde nye kulturer og opleve at være en del af et europæisk fællesskab, fortæller afdelingschef Søren Stryhn i en pressemeddelelse.

Under opholdet i Portugal skal eleverne indgå i den praksisbaserede undervisning på værkstederne Industriel elektromekanisk vedligeholdelse og CNC – bearbejdning og programmering på erhvervsskolen Escola Profissional de Vouzela.

Skolen ligger i en mindre bjergby halvanden times kørsel fra storbyen Porto. På virksomhedsbesøg skal eleverne opnå kendskab til den bæredygtige produktion, der kendetegner lokalt erhvervsliv. De skal også opleve konkrete eksempler på, hvordan Vouzela Kommune arbejder med at efterleve FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling som den første kommune i Portugal, der har opnået Biophere Destination-certificering, hvilket positionerer kommunen som en bæredygtig turistdestination. Gennem ekskursioner til steder af stor historisk og kulturel betydning herunder Ribeira, den gamle bydel i Porto, skal eleverne opnå kendskab til UNESCO’s Verdensarvsliste.

FGU-eleverne glæder sig selvsagt til den oplevelse, der venter dem:

– Jeg er spændt på at se, hvordan undervisningen foregår på erhvervsskolen; om miljøet er det samme som herhjemme eller helt anderledes. Jeg glæder mig til at være sammen med dem, jeg skal rejse med og se og opleve den portugisiske kultur, og så er det er kun anden gang, jeg skal prøve at flyve, så det glæder jeg mig også rigtig meget til, fortæller 17-årige William Baasch forventningsfuldt.

Målet er styrkede kompetencer

Udover de faglige læringsmål, som FGU-eleverne opnår ved at rejse ud i verden under deres uddannelse, er der også andre og lige så vigtige mål for øje, forklarer Søren Stryhn:

– At mestre det at rejse til og begå sig i udlandet og øve det at indgå i et fællesskab med medrejsende såvel som med elever på værtsskolen, det styrker i den grad vores elevers sociale færdigheder og personlige kompetencer, hvilket er lige så vigtigt for dem at arbejde med som de faglige.

Opholdet i Portugal er langt fra det eneste udenlandsophold for elever fra FGU Midt- og Østsjælland. Institutionen har allerede haft elever afsted til så forskellige destinationer som Polen, Færøerne og Kenya. I løbet af foråret 2023 skal 16 elever fra køkkenlinjen på skoleophold på en tjener- og kokkeskole i Málaga i Spanien, mens fem elever fra Mediegrafisk værksted og køkkenlinjen skal til Kenya og 10 elever fordelt på tre forskellige erhvervsfaglige temaer skal til Belgien.

Fakta

Erasmus+ er EU's program til støtte for uddannelse, unge og sport. Med en nylig akkreditering har FGU Midt- og Østsjælland opnået EU’s blåstempling af institutionens langsigtede mål for internationalt samarbejde og således sikret sig økonomisk støtte gennem Erasmus-programmet til årlige mobilitetsaktiviteter til og med 2027.

10 elever og tre medfølgende lærere er klar til at indtage Portugal under et ti dage langt Erasmus+-ophold. Foto: Sofie Tønsberg-Jensen
Afdelingschef på FGU-skolen i Køge Søren Stryhn. Foto: Sofie Tønsberg-Jensen
Elev William Baasch, der er tilknyttet Smedelinjen under sin produktionsgrunduddannelse på FGU-skolen i Køge. Foto: Sofie Tønsberg-Jensen