Debat om F.C. Hansensvej: Tillykke til Køge By

Debat om F.C. Hansensvej: Tillykke til Køge By

- Det er glædeligt, at huset på F.C. Hansensvej er reddet fra nedrivning. Og det er endnu mere glædeligt, at byrådet nu tager ved lære af sagen og fremover vil beskytte og bevare midtbyen, skriver formanden for Arkitekturoprøret i dette debatindlæg. Foto: Katrine Wied

Foto: Katrine Wied

Af Jep Loft, formand for Arkitekturoprøret

Det er glædeligt, at huset på F.C. Hansensvej er reddet fra nedrivning. Og det er endnu mere glædeligt, at byrådet nu tager ved lære af sagen og fremover vil beskytte og bevare midtbyen. Som borgmesteren udtaler, kan man fremover ikke forvente, at få ja til en nedrivning. Og det er jo helt væsentligt, at bygherrer og ’developere’ ved det på forhånd.

Arkitekturoprøret har i adskillige år kæmpet mod nedrivninger i de ældre bykvarterer. Helt galt stod det til i Aarhus, hvor man tillod nedrivning af 60 bevaringsværdige huse i SAVE-klasse 1-4 i perioden 2016-2021. Det medførte, at kommunen blev kåret til den dårligste til bybevaring i 2020. Heldigvis er man også dér blevet klogere, og den ødelæggende ”fortætningspolitik” er blevet opgivet.

Men vi mangler stadig at få København med. Byens ældre bykvarterer repræsenterer den vigtigste kulturarv i landet. Alligevel har kommunen ikke taget sig sammen til at lave bevarende lokalplaner. Den giver løbende tilladelser til nedrivning af bevaringsværdige bygninger, senest i denne måned, hvor Designmuseet fik tilladelse til at nedrive et bindingsværkshus fra 1777 i Frederiksstaden (som endda er udpeget som kulturområde).

Hverken politikere eller forvaltning synes at have forstået, at kommunerne har et ansvar for de bevaringsværdige huse. Som begrundelse for tilladelsen angav man nemlig, at Slots- og Kulturstyrelsen ikke havde ville rejse en fredningssag. De bevaringsværdige huse er jo netop dem, der ikke bør underlægges fredningslovens strenge restriktioner.

Jeg vil opfordre byrådet i Køge til at invitere Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune på et studiebesøg.