Bilister advares via radioen om vejarbejde

Foto: Lars Andersen

»Vejarbejde forude, hastighedsgrænse 80 km/t.« Denne besked vil bilister på Vestmotorvejen ved Bjæverskov kunne opleve at få i deres radio fra på mandag.

Beskeden er et led i et forsøg, som Vejdirektoratet indleder sammen med Syddansk Innovation (SDI)/Warning Systems, hvor bilister lokalt bliver advaret om vejarbejde forude og hastighedsnedsættelse direkte over hver enkelt bilradio.

Den særlige radiobesked vil alene blive sendt ud til bilister, der nærmer sig det igangværende vejarbejde ud for Bjæverskov kort efter frakørsel 34 i retning mod København. Her er Vejdirektoratet i gang med at opføre en ny støjskærm på en to kilometer lang strækning ud for et stort boligområde.

Holdet fra SDI, der står bag idéen, håber, at den direkte besked via radioen vil få bilisterne til at sænke farten, når de kører forbi vejarbejdet.

– Ved at varsle bilisterne direkte over bilens radioen, inden de kommer ind på vejarbejdsstrækningen, håber vi naturligvis, at den enkelte bilist vil være særligt opmærksom på farten og respektere den varslede nedsættelse, siger Jesper Kragh Jørgensen, der er projektleder i SDI.

Beskeden vil afbryde den igangværende radioudsendelse 300-500 meter inden vejarbejdet og vil kun blive givet til bilister, som kører på den berørte strækning. Derefter skifter radioen automatisk tilbage til den oprindelige kanal.

Forsøget løber i efterårsferien fra mandag den 14. oktober og ugen ud. I forbindelse med forsøget vil man måle farten på den samlede trafik forbi vejarbejdet og sammenligne det med målinger af farten, før forsøget gik i gang.

Radiomeddelelsen bliver et supplement til skiltningen ved vejarbejdet.