Højtid for fejring af lyset

Lysfester, Kyndelmisse og lysfestivaller præger gadebilledet i mange byer i den kommende tid.

Højtider hvor lyset fejres

Lysfester, Kyndelmisse og lysfestivaller præger gadebilledet i mange byer i den kommende tid.

Lysfester og -festivaler vinder stadig mere frem rundt om i landet. For eksempel kan man den 27. januar kl. 14.30-21.00 besøge Roskilde Lysfest, den 28. januar kl. 17-22 er der Kyndelmisse Lysfest i Sorø og den 3. februar fejres der Kyndelmisse i Køge.

Efterfølgende kan man så i perioden 3. – 26. februar lægge vejen forbi København, hvor Copenhagen Light Festival finder sted.

Festivalen, der er en af verdens største og mest spektakulære af sin slags, præsenterer over 35 værker. De er primært er placeret langs havnens vand, men der er også opstillinger i kommunens yderområder som ved Baunehøj, Remiseparken, Ørestaden og Brønshøj.

I indre by laves der igen ruter på 2, 5 og 10 km til at gå, løbe eller cykle med mobil-appen ved sin side. Her kan man høre baggrunden for hvert lysværk og åbne kort med sin location i forhold til alle værkerne.

– Vi håber, at mange danskere og udlændinge igen vil besøge København i vinterferien og bruge et par dage på at få set alle værkerne. Vi prøver at imødekomme et ønske om både at ramme et højt kunstnerisk niveau, og have oplevelser for hele familien, samt de unge, udtaler Jesper Kongshaug, kurator og formand for bestyrelsen i de seneste fire år.

Lysinstallationerne er i år tydeligere delt op i tre grupper: De kunstneriske med et budskab bag, arkitektonisk belysninger samt oplevelser, der kan tale til hele familien.

Eksempelvis vil man under “Oplevelser” kunne tage mobilen, gå på lys-skattejagt, finde et antal værker og vinde noget varmt eller koldt at drikke i tre ombyggede “lys-vogne”, der er stillet op langs ruten i indre by.

Nogle vil måske anfægte energiforbruget i forbindelse med lysfestivalen, men ifølge arrangørerne bruger værkerne hver aften strøm svarende til blot tre opladte elbiler og hele festivalen afvikles med et strømforbrug svarende til en fodboldkamp i Parken.

Ydermere påpeger Copenhagen Light Festival, at det kan betale sig at samle mange mennesker til denne slags arrangementer frem for, at man sidder hver for sig og streamer hjemme i sofaen.

I 2022 fik Mads Buus og Alexander Clerici Børsen til at stå i flammer med mere med deres værk “Fluctus”. Foto: Christoffer Askman

Copenhagen Light Festival 2023

  • Festivalen afvikles for 6. gang
  • Festivalen fik i 2021 over 500.000 besøgende.
  • Der er over 35 værker, pop-up events, og temaarrangementer.
  • Der er gå-, løbe- og cykelruter mellem værkerne på ca. 2 km, 5 km og 10 km.

Læs om Roskilde Lysfest her: https://xn--kulturstrget-3jb.roskilde.dk/da-dk/lysfest/

Læs om Kyndelmisse i Sorø her: https://kyndelmisse.dk/

Læs om Kyndelmisse i Køge her: www.kyndelmissekoege.dk

Under Copenhagen Light Festival 2022 kunne man gå ind i lysskulpturen “A Dozen Sun”, som kunstner Maj D står bag. Foto: Christoffer Askman
“Black & White” skærer sig igennem nattehimlen under sidste års lysfestival i hovedstaden. Foto: Christoffer Askman
Langebro blev oplyst nedenfra i 2022. Foto: Christoffer Askman
“Unterwassertage” fra sidste års Copenhagen Light Festival. Foto: Christoffer Askman