Vikinger i fede farver

Når et stort vikingemarked bliver aflyst, må man klare sig med flere mindre af slagsen. Og det gik ikke ud over stemningen på denne tema-weekend på Fugledegård Vikingecenters smukke område ved Tissø.

Flere af deltagerne var meget i tvivl om, hvad denne weekends tema egentlig var: Madlavning, smedearbejde eller plantefarvning, lød buddene.

Ifølge det program, som Nordvestnyts udsendte havde med i tasken, var det plantefarvning, der var i fokus. Men det var også muligt at se madlavning, smedearbejde og mere.

For eksempel var Jann og John i gang ved essen, hvor de lavede en stegegaffel og søm. En af lejrdeltagerne havde også bedt smede-vikingerne om at lave nogle stormsikre teltpløkker.

Gwen Elisabeth Jensen er en moderne viking, der er ved at uddanne sig til ekspert i at farve uld og andre materialer med naturens egne farver.

– Perikum, tagrør, brændenælder, gråbynke, skvalderkål… Man kan stort set lave de flotteste plantefarver af alle planter, men de mest lysægte farver er dem, der holder længst, fortæller Gwen, der har eksperimenteret flittigt over det seneste års tid og har over 100 dokumenterede prøver – så man ikke glemmer forsøgenes detaljer, forklarer hun.

Farverne kommer frem ved kogning i et stort kar, og her er temperaturen med til at afgøre farven og nuancen. Jo varmere, jo gulere. Og lidt koldere, så bliver det mere grønt, viser Gwen Elizabeth Jensen, som har tænkt sig at lave en bog om, hvordan man farver stoffer med naturens egne farver.