Når skoleklokkerne ringer skoledagen på hæld, er der mange børn og unge i landet som stryger direkte videre og snøre fodboldstøvlerne, pakker tasken til håndbold eller gør nodearket klar til klaverundervisningen.
Men fra efteråret skal det i Kalundborg også være muligt at gå til videnskab i fritiden.
Videnskabsklubben er navnet på et gratis fritidstilbud til børn i 4. til 6. klasse, som gør det muligt at dyrke naturvidenskab på lige fod med andre fritidsaktiviteter.
Og på Kalundborg Gymnasium har de takket ja til at være en del af projektet, der officielt sættes i gang fra uge 43 til 49, fortæller biologilærer og tovholder på Videnskabsklubben på Kalundborg Gymnasium, Nikolaj Brandt:
– Tanken er, at man kan gå til videnskab i vores biologilokale efter skoletid. Så er undervisningen skruet sammen af noget materiale, som Videnskabsklubben har udformet, fortæller han.
Men selve undervisningen skal imidlertid ikke foregå på tavlen, ligesom den heller ikke skal varetages af lærerne. Det kommer nemlig til at være gymnasieeleverne, der skal lære eleverne i 4. til 6. klasse om diverse naturvidenskabelige eksperimenter.
– Det kommer til at være omkring fire af vores højniveau-biologielever, som bliver fungerende seniormentorer for et hold på omkring 12 elever fra 4. til 6. klasse. Samtidig er der også en til to såkaldte juniormentorer fra 7. til 9. klasse, der skal fungere som hjælpere, siger han.
Videnskabsklubbens udvidelse til Kalundborg er en blandt 11 nye byer. Det betyder, at Videnskabsklubben fra efteråret er til stede i 41 byer.
Begejstring i bio-byen
På Professionshøjskolen Absalon ser direktør for Sundhed, Social og Engineering Daniel Schwartz Bojsen positivt på projektet, som han mener kan have en afsmittende effekt i fremtiden på ansøgertallet til for eksempel ingeniøruddannelserne i byen.
– Det er en fantastisk idé. Alle analyser viser også, at der kommer til at mangle folk med naturvidenskabelige kompetencer i fremtiden. Der er desværre mange, som kan blive skræmt af de her fag. Derfor er indsatserne på folkeskoleniveau vigtig. Samtidig kan man håbe på, at det kan bevirke optaget på ingeniøruddannelserne i fremtiden, siger han.
Også Nikolaj Brandt deler den forhåbning:
– Vi håber, at de yngste borgere kan blive smittet med en naturvidenskabelig interesse, der vil kunne give positive effekter i en bio-by som Kalundborg, lyder det fra Nikolaj Brandt.
Tilmeldingerne til Videnskabsklubben åbner den 20. august klokken 10.