Teenage-terrorsag har mange facetter

Vi er omtrent midtvejs i retssagen mod en teenager fra Vestsjælland, der er tiltalt for at være med i den nynazistiske terrrorgruppering Feuerkrieg Division, og billedet er sløret.

Teenager dømt for terror drømmer om ferie og uddannelse

Den 16-årige har siddet varetægtsfængslet i surrogat på en sikret ungdomsinstitution, siden han blev anholdt - for anden gang - 7. april sidste år. Retspsykiatrien har nu udredt, at han er asperger-autist.

Så snart man tror, noget står klart i retssagen mod en 16-årig, der er tiltalt efter terrorparagraffen, glider et nyt slør hen over forklaringen.

Teenageren fra Vestsjælland nægter sig skyldig i at have været en del af den nynazistiske terrorsammenslutning Feuerkrieg Division, og han afviser ligeledes at have hvervet nogen til organisationen.

Sociale relationer har været meget svære, fordi man altid har skilt sig lidt ud, jeg har nørdet våben og militær.

16-årig tiltalt efter terrorparagraffen

Vi er nået omtrent midtvejs i sagen, hvor der ventes at falde dom i maj. Og på den ene side forklarer tiltalte, at den dagbog, der er blevet konfiskeret hjemme hos ham, ikke var beregnet til andet end at nedskrive sine frustrationer og få afløb. Tiltalte afviser at være en revolutionær nynazist, selv om dagbogen indeholder mange aggressive udfald mod jøder, samfundsstrukturen, terror og bomber.

Men de fem første retsdage har vist, at tiltalte nærmest konstant i månederne op til sin anholdelse 7. april chattede med folk fra den ekstreme højreorienterede, internationale gruppering Feuerkrieg Division – mens han ventede på bussen, i skolen, om aftenen og midt om natten. Denne og lignende nynazistiske gruppers mål er at skabe et hvidt overherredømme, og de vil bruge enkeltmands-terror for at udløse en racekrig.

En joke?

Han har flere gange sagt i retten, at han meldte sig ind i den nynazistiske organisation for at lave grin med dem. Og torsdag kom en ny forklaring frem i Retten i Holbæk; tiltalte oplyste, at han var blevet udredt i retspsykiatrien, hvor de for en uge siden havde konstateret, at han er Asberger-autist. Da forsvarer Lasse Dueholm spurgte, hvordan han mærkede det, sagde tiltalte blandt andet:

– Sociale relationer har været meget svære, fordi man altid har skilt sig lidt ud, jeg har nørdet våben og militær. Jeg bruger rigtigt meget humor som en coping mekanisme, så man ikke sidder fanget i det samme.

Tiltalte har fortalt, at når han chattede med ledere i Feuerkrieg Division om rekruttering af unge via spillet Roblox, havde han parallelt en ironisk samtale om dette med en gruppe venner på voice-chatten Discord. Men den angivelige gruppe-snak, der gør grin med nynazisterne, er der ikke fremlagt bevis for i retten, muligvis fordi det kun var mundtlige samtaler.

Jeg ville ikke have andre skulle have den oplevelse at blive anholdt

16-årig tiltalt efter terrorparagraffen

Lod flag hænge

Men der er tydelige digitale spor, der giver udtryk for højreekstreme holdninger. Da tiltalte havde været anholdt første gang 1. marts, påtog han sig en ledende rolle i Feuerkrieg Division og tog initiativ til forbedret sikkerhed.

– Jeg ville ikke have andre skulle have den oplevelse at blive anholdt, forklarede han.

Selv om Midt- og Vestsjællands Politi og Politiets Efterretningstjeneste overså noget væsentlig i første omgang, da de lod teenageren få sin computer og telefon tilbage midt i marts sidste år med en løftet pegefinger, efter at han havde været anholdt og undersøgt efter trusler om at skyde ved en børnehave.

Flaget midt på væggen i tiltaltes værelse stammede ikke fra en ukrainsk milits, som politiet fik indtryk af, men et specialdesignet Feuerkrieg Division-flag.