Rustne rammer om svømmehals-kunst kan ikke renoveres

Som led i renoveringen af Kalundborg Svømmehal blev det opdaget, at de rustfrie stål-rammer omkring Eva Miklos’ billedfrise var ramt af rust-angreb. Rammerne er så tærede, at de ikke kan repareres og nu skal udskiftes.

Eva Miklos’ otte meter lange, farvesprudlende billedfrise, der beskriver plankton-livet i havet, er taget ned, så de tærede rammer kan blive udskiftet. Foto: Per Huniche Jensen

Eva Miklos’ otte meter lange, farvesprudlende billedfrise, der beskriver plankton-livet i havet, er taget ned, så de tærede rammer kan blive udskiftet. Foto: Per Huniche Jensen

De rustfrie rammer omkring billedkunstner Eva Miklos’ store, farvesprudlende billedfrise i Kalundborg Svømmehal kan alligevel ikke renoveres, som det ellers var planen.

– Rammerne er helt tæret op, så vi er nødt til at udskifte dem med nye rammer i syrefast rustfri stål, siger kulturchef Jane Hald Christiansen.

– Vi er lige nu ved at indhente tilbud på, hvad det vil koste at få produceret nye rammer. Jeg tænker, at det kan holdes indenfor budgettet, vurderer kulturchefen.

Rammerne skal være klar og billedfrisen hængt op, når svømmehallen – der i øjeblikket er ved at blive renoveret – genåbner.

– Det var godt, at det blev opdaget, nu hvor vi alligevel er i gang med at renovere svømmehallen, siger Jane Hald Christiansen.

Et hårdt miljø for stål

Det fugtig-varme, klor-holdige indemiljø i svømmehallen er hård kost for stål. Også selvom det er syrefast, rustfrit stål, hvor blandingen af jern, kulstof og chrom er tilsat molybdæn.

Det var Per Huniche Jensen, medarbejder ved kultur- og fritidsforvaltningen og tidligere smed, der opdagede, at rammerne var angrebet af rust.

Per Huniche Jensen har stået for at afmontere og nedtage det otte meter lange, tunge kunstværk fra 1993, der består af fire plexiglas-billeder på to gange to meter, monteret i rustfri stål-rammer, der igen er anbragt på bærende jern på væggen.

Rammerne blev sendt til Todo Industriservice for at blive glasblæst og overfladebehandlet med epoxymaling. Den proces er droppet til fordel for nye rammer.

Et nærbillede af, hvor hårdt miljøet i svømmehallen er selv mod syrefast rustfri stål, siger Per Huniche Jensen.

De bærende vinkelbeslag på væggen er også rustne, men de kan slibes og males med rustbeskyttelse på stedet, vurderer Per Huniche Jensen.

Eva Miklos, der er bosat i Føllenslev, skabte i 1993 billedfrisen med de fire kvadratiske billeder til svømmehallen – et farvestærkt mikro-kosmos, der beskriver plankton-livet i havet.