Nytåraften – så skal det være årgangschampagne

Foto: Jørn Nymand
Carsten Kronborg har taget sine to valg, når det gælder nytår: klokken 18 en Piper Heidsieck Vintage Champagne 2008 og klokken 24 en frisk Santero Branchetto. Foto: Jørn Nymand
Carsten Kronborg har taget sine to valg, når det gælder nytår: klokken 18 en Piper Heidsieck Vintage Champagne 2008 og klokken 24 en frisk Santero Branchetto. Foto: Jørn Nymand

Vintage Champagne er en variant af champagne, som de fleste procucenter laver, når høsten har været af ekstra god kvalitet, og man derfor laver en champagne udelukkende på druemateriale fra en bestemt årgang.

Vinmand Carsten Kronborg, Meny i Kalundborg, synes bestemt at nytåret er en oplagt lejlighed til at smage en årgangschampagne.

– Man skal ikke holde sig tilbage, når det gælder champagne nytårsaften. Benyt lejligheden til at få en ægte vinoplevelse, mens man lytter til Dronningnes nytårstale og samtidig nyder lidt småt og godt fra bordet.

Det er en Piper Heidsieck Vintage Champagne 2008, Carsten Kronborg anbefaler.

Druerne er håndplukkede på flere end 50 vinmarker, og efterfølgende lagrer de på separate fade. På den måde kan vinmageren udvælge vinene til det endelige slutprodukt. Processen bliver kaldt for »assemble«, det vil sige, at man tapper fra forskellige fade med det formål at få den helt optimale vin.

– Det er en medaljevindende champagne, og man får en konge oplevelse, når man drikker den, forudser Carsten Kronborg.

Konge-champagnen skal serveres ved 9-11 grader for at man får den fulde vinoplevelse af de glinsende, perlende bobler, som giver sig god tid i glasset.

Champagnen regnes også som en perfekt ledsager til skaldyr og lyse fisketyper

Kransekage og rubinrød vin

I løbet af nytårsaften kan det ske, at man får rigeligt med alkoholiske drikke, derfor foreslår Carsten Kronborg, at man skruer lidt ned for alkoholprocenten, når man når midnat og skal til at skåle igen, mens man nyder et stykke kransekage. Meny-vinmanden peger på, at det vil være en rigtig god idé med et glas Santero Branchetto, som er en let, sød og frisk moussernede rubinrød vin lavet af 100 pct. branchetto druer i Piemonte i Italien.

– Det er en behagelig, let og frisk tiltalende mousserende vin, der bør drikkes ung og let kølig.

Dessertvinen indeholder 6,5 pct. alkohol og smager lidt af jordbær og har derudover en lidt blomstret tone.