Magien lever

Kalundborg fik mandag besøg af Cirque du Soleil-veteranen Jamie Adkins, der fik publikum til at hyle af grin på Skolen på Herredsåsen. Han opfører "Circus Incognitus" igen i dag, tirsdag.

Foto: Per Christensen

Kalundborg

Det kaldes nycirkus, men er i virkeligheden en søgen tilbage til gammel varieté-kunst – dengang cirkusmagien levede og åndede i tæt kontakt med publikum.

Den canadiske artist Jamie Adkins, veteran fra Cirque du Soleil, er med sit one-man "Circus Incognitus" én af de fornemste repræsentanter for nycirkus-bevægelsen. Et cross-over mellem akrobatik, tryllekunst, klovneri, gøgl, jonglør- og balancekunst, krydret med elementer fra objekt-teater, Gøg og Gokke slapsticks, stunts, Chaplin-mimik, pantomime-teater. Nyt og gammelt i én skøn blanding, der tryllebinder publikum. En mand med en kuffert, en stol, en stige, en stumtjener, on a mission from God.

– Jeg opfinder ikke noget som helst nyt. Jeg prøver bare at gøre det nyt og frisk, sagde Jamie Adkins til Folkebladet, da han mandag gæstespillede for skolebørnene i Kalundborg Kommune på Skolen på Herredsåsen.

Han kom direkte fra Århus, hvor han optrådte i festugen.

– Jeg er klovn. Og det er helt fint. Jeg elsker det.

Undervejs er der øjeblikke af cirkuskunst

Ingen tvivl om, at publikum også elsker ham – fra første sekund, han er på scenen som den følsomme, generte, blufærdige, naive, næsten sprogløse artist, der forsagt lyser rundt med sin lommelygte og får et chok, da han finder ud af, at der sidder hundredevis af børn og unge og griner. Han leder febrilsk efter sit manuskript og må tage hovedspring ned i en papkasse efter papiret, der viser sig at være – tomt.

Han prøver gennem forestillingen at udtrykke sig selv og sit liv. Det ender meget tit (tilsyneladende) med klovnende fiasko, og undervejs opstår der øjeblikke af stor, stor cirkuskunst, poesi og skønhed. Og publikum vrider sig i latterkrampe, hyler af grin, råber nej-nej-nej, når det kan se, at han er ved at sluge fire bordtennis-bolde, vælte med en to meter høj et-hjulet cykel eller en wienerstige.

Tak skal I ha' – jeg har haft det fedt med at være her

Man føler kærligt med den søde klovn; men forventer det værste, for eksempel når han tager tre kæmpe-knive frem og vil jonglere med dem; eller når wienerstigen pludselig deler sig i to, og han må balancere på løse stiger for at kunne hænge sin jakke op på en fire meter høj stumtjener.

Jamie Adkins smelter publikum med sin klovne-indgang til artisterierne, der (tag ikke fejl) er i virtuos særklasse.

Og ungerne, de har fået inspiration til en hel masse, der ikke bør gøres hjemme, og de ved, hvem der skal underholde til næste fødselsdag for klassen.

Jamie Adkins er et ægte supertalent. Cirkus-kunstner skal opleves live og ikke på skærmen hjemme i fredags-tv-hyggen "Talent 2009". Forhåbentlig har en masse unge i Kalundborg fået inspiration til ægte klovneri og cirkus-kunst uden om reality-programmerne. De har grinet, så tårerne piblede frem. De har trykket Jamie Adkins i hånden efter forestillingen, mærket hans håndsved efter magtdemonstrationen på scenen, hyldet og takket ham for forestillingen og hørt ham svare ydmygt:

– Thank you very much. I'm also having a great time.

Jamie er klar igen med to forestillinger på Herredsåsen tirsdag, inden turen går videre til Randers.

sa nordvest.dk