Folk stod som sild i en tønde i teltet i Bispegårdens gårdhave, da optakten til den stort anlagte 200-års-fejring af Kalundborgs mest berømte kunstneriske bysbarn, maleren J. Th. Lundbye, lørdag eftermiddag gik i gang.
Lørdagens velbesøgte fernisering fejrede bogen »Lyset, landskabet, historien og relationerne – kunst og kunstnere på Kalundborg-egnen«, som den lokale historiker og kunstkender Palle Bruun Olsen har skrevet om kunstnere her fra området.
Bogen beskriver netop de værker, som lige nu vises frem på Bispegården. Der er tale om værker af andre kunstnere, som også har tilknytning til Kalundborg-egnen, og som har søgt inspiration i lyset, skrænterne og alt det andet, som Lundbye skattede så højt i sit korte kunstnerliv.
– Det er en stor dag, og i dag mærker man virkelig, at Lundbye er en stor del af byens bevidsthed. Det er noget, jeg har lagt mange kræfter i, og i dag er en 30 år gammel ambition blevet opfyldt. Jeg har også følt det næsten som en pligt at dele min viden og få alt det her ned på papir, siger Palle Bruun Olsen om bogen, der markerer startskuddet til fejringen af Lundbye.
Lørdag åbnede også to andre udstillinger, som knytter sig til festivalen; på Bistro Bispegården vises Ole Olesens fortolkninger af Lundbyes liv ud fra hans egne dagbogsoptegnelser, og på Kalundborg Museum vises en række Lundbye-billeder sammen med museets empirestue.
Den store Lundbye-udstilling med indsamlede værker af kunstneren åbner først 11. august.