Kom med på julemandens tog

Veterantog. Lige nu er damptoget hos Vestsjællands Veterantog ved at blive smurt og gennemgået, så det er klar til de årlige juleture.

Kom med på julemandens tog
Foto: Peter Andersen

Det er ren nostalgi, når der fyres op i kedlerne på OHJ 38, der lige nu er ved at bliver gjort helt klar til de årlige juleture, som køres i weekenderne lørdag og søndag den 10. og 11. december og igen den 17. – 18. december.

Formand for Vestsjællands Veterantog, Lars B. Christiansen, lover, at julemanden, trods travlhed, kommer med på toget og desuden vil dele godter ud til børn og barnlige sjæle.

Turen går fra Slagelse via Høng til Gørlev. Mellem Slagelse og Høng køres der på privatbanens strækning, hvor man blandt andet passerer Havrebjerg gamle station og den gamle mølle i Løve. På strækningen mellem Høng og Gørlev køres der på veteranbanen, og her køres der langs med Naturpark Åmosen.

Der er forskellige vogntyper med efter damplokomotivet, både med små kupeer og med store rum, og man er velkommen til at bytte plads undervejs og oplev rejsen fra de forskellige vogne. Som sædvanlig er cafevognen med, hvor der kan købes forfriskninger. Toget bliver varmet op af damp fra lokomotivet, så der er varmt i vognene på turen, men det er også muligt at opleve vinden suse i håret og duften af kulrøg og damp på de åbne endeperroner.

OHJ 38 er klar til at køre juletur med julemanden ombord. Foto: Peter Andersen

I Gørlev sælges æbleskiver, gløgg, kaffe, sodavand med mere, som kan nydes i picnicområdet. Under opholdet kan man se damplokomotivet få vand fra den store vandkran, og der bliver rangeret med lokomotivet i både Gørlev og Slagelse.

Frivillige er velkomne på remisen

Når damplokomotivet er kommet hjem efter den sidste køredag, vil det blive kørt i remise, og der vil blive lavet en større reparation af lokomotivet.

Skulle nogen have lyst til at være med til at skrue og skille, eller lave andre opgaver i Vestsjællands Veterantog, er man velkommen til at komme i remisen tirsdage sidste på dagen eller lørdage.

– Hvis du er mere til at lave træarbejde, male, lave PR-arbejde, vedligeholdelse af spor eller bare være med, når der køres, er du også velkommen. Vestsjællands Veterantog uddanner selv personalet i forbindelse med kørsler. Vi har mange forskellige projekter, så det er bare at melde sig på banen, opfordrer formanden, Lars B. Christiansen.

Her er frivillige i gang i vognhallen mad at samle træarbejde på personvognen SNNB Mp1, der har været skilt helt ad. Privatfoto