Kærlig hilsen fra ingenmandsland

Gruppen Svestar giver koncert i Rørby Kirke 11. november. PR-foto
Gruppen Svestar giver koncert i Rørby Kirke 11. november. PR-foto

Onsdag den 11. november kl. 19, på 102 års dagen for afslutningen af 1. verdenskrig, optræder bandet Svestar i Rørby Kirke med et program, baseret på breve og dagbøger fra krigen.

Programmet har fået overskriften: »Kærligt hilset fra Ingenmandsland«.

For seks år siden besluttede sangeren Anne Roed Refshauges familie at rydde op på loftet. I bunden af en gammel kuffert fandt de breve og syv dagbøger, som hendes sønderjyske oldefar, Niels Refshauge, havde skrevet. De var fra hans år ved østfronten under første verdenskrig.

Det var barsk og rørende læsning fyldt med fortvivlelse over menneskets grusomheder, rædsler fra frontens skyttegrave og længsel efter familien derhjemme, som på det tidspunkt talte hans hustru Anna og deres ni børn.

Men brevene og dagbøgerne rummede også sprækker af håb og livskraft midt i mørket, og det er bl.a. disse kontraster, som sangene og musikken i »Kærligt hilset fra Ingenmandsland« tager afsæt i. At der kan være den smukkeste stjerneklare himmel, mens marken er fyldt med døde unge kroppe, hunde, heste og granathuller. At solen kan skinne og flodens vand løbe, som om der ikke er krig, mens buldren af kanoner høres i det fjerne.

Svestar består Anne Refshauge, sang, Kirstine Sand, violin, Kirstine Elise Pedersen, cello, og Marie Sønderby, klaver.

Ved koncerten i Rørby medvirker desuden to gæstemusikere: Marika Thinggaard Andersen, klarinet og saxofon, og Søren Østergaard Pedersen, kontrabas.