Grøn oase for alle aldre til en million klappet igang

NATUROMRÅDE: Tæt på naturen i bæredygtige rammer. Gørlev har fået bynær natur med mange års holdbarhed.

Grøn oase for alle aldre til en million klappet igang

Grøn oase for alle aldre til en million klappet igang

GØRLEV: Det begyndte som en god ide tilbage i 2019. Og den gode ide udviklede sig hen ad vejen og blev til et bynært rekreativt grønt område.

Fredag eftermiddag kunne Gørlev-borgere klappe det nye attraktive anlæg ved den blå Gørlev Sø velkommen, da borgmester Martin Damm og formanden for Danmarks Naturfrednings-forening i Kalundborg Kommune, Susanne Ladefoged, sammen klippede snoren til nye naturoplevelser – for alle generationer.

Martin Damm, borgmester, og naturfredningsforeningens formand, Susanne Ladefoged (th) klippede snoren – den var naturligvis grøn – til det nye paradis i Gørlev. Et af topprojekterne i kommunens Få det Fikset-succes. Foto: Bjarne Robdrup

Væk med ipads

– Det er præcis der, vi gerne vil hen; at skabe nærhed til naturoplevelser. Vi har alle generationer i tankerne, men ikke mindst børn og unge, som vi gerne vil have lidt væk fra ipads og spillekonsoler for at komme ud og opleve naturen, som det blev udtrykt af talerne.

Jonas Henriksen, tidligere formand for Lokalrådet for Gørlev og Omegn, talte også – han roste de mange frivillige i projektet.

Få det Fikset-projektet har kostet lige på den anden side af millionen. Godt og vel en halv million kroner fra sponsorer, og en lille halv million kroner fra den kommunale kasse til Få det Fikset-projekter, som Martin Damm også kom ind på.

Tre friske sportsfiskere fra Gørlev stod klar for at tage imod især børnene på åbningsdagen. Fra venstre Kaj Nielsen, Jens Dinesen og Lars Christiansen. Foto: Bjarne Robdrup

Prisstigninger, der slår hårdt ned i samfundet, har også berørt anlægsprocessen ved Gørlev Sø. Derfor er Susanne Ladefoged ekstra glad for, at det er lykkes at få alle planerne til at hænge fornuftigt sammen.

Mange der skal takkes

– Der er mange, vi har grund til at takke. Nordea Fonden, Velux Fonden, Friluftsrådet, Lokale- og Anlægsfonden – og selvsagt Kalundborg Kommune, sagde Susanne Ladefoged.

Børnefamilier havde også fundet vej til åbningen af det grønne projekt ved Gørlev Sø. Her ses (forrest) mormor, Susanne Marcussen, Vinde Helsinge, sammen med Sofie Nielsen, Kalundborg, der er mor til Alberte på fire og Alma på syv år. Foto: Bjarne Robdrup

Men der er også lagt masser af energi i selve arbejdsprocessen, hvor medlemmer af Gørlev Sportsfiskerforening har været inde over. Tilsvarende gælder for godset Aagaard.

Dertil kommer private i byen, som også har kunne se perspektiverne i skabelsen af det nye grønne område.

I arbejdsprocessen har mange – også mange børnefamilier – fulgt byggerier og udvikling af en naturlegeplads.

Og naturlegeplads, Mamrelunden, shelterne, bålplads, krible-krable broen, multtoilettet og boardwalk omkring søen – med overskriften “Grønt område – Gørlev sø” – har været værd at vente på.

Krible-krable broen var bemandet med medlemmer fra Gørlev Sportsfiskerklub, som stod parat til at hjælpe interesserede i lystfiskeriets svære kunst, ligesom medlemmer af ’Få det fikset’ aktionsgruppen tændte op i bålet og tilbød børnene at bage deres eget snobrød over åben ild på bålpladsen ved de nye sheltere.

Engagerede ildsjæle har bidraget med frivilligt arbejde hele vejen fra start til slut, så stor tak til både fonde samt frivillige for den store indsats og støtte, siger Susanne Ladefoged – og tilføjer:

– Vi forventer, at det nye grønne område har en rækkevidde på i hvert fald 30 til 40 år. Alt er lavet bæredygtigt. Der er ingen giftstoffer, ingen plastik, ingen anvendte materialer, som ikke er i pagt med eller en del af naturen.

– Der er mange flotte og vigtige projekter i posen af Få det Fikset-initiativer, men dette ved Gørlev Sø hører til i toppen, siger Martin Damm.

Efter indvielsen deltog mange af indvielsesfestens gæster i “Nat i Naturen”, et oplevelsesprojekt omkring søen, som naturfrednings-foreningen nok vil gentage til foråret.