EU sparker havmøller i Jammerland til hjørne

ENERGI: Efter mere end 10 års forarbejde og forhandlinger mellem Energistyrelsen og den private bygherre European Energy kan udsigten til kystnære havmøller i Jammerland Bugt være slut.

Havmøller i Jammerland  tilbage i Energistyrelsen
Foto: Per Buurgaard Christensen

KALUNDBORG: Kystnære havmøller i Jammerland Bugt hænger nu i en tynd tråd. Og ifølge avisens kilder er det mere end tvivlsomt, om projektet under den private ordning Åben Dør overhovedet bliver til noget.

Lars Aagaard (M), klima-, energi- og forsyningsminister, er "dybt frustreret". Dansk Industri og Green Power Denmarks topchefer er rasende – og hovedrystende.

Andreas Karhula Lauridsen, chef for havvind i European Energy A/S, der vil bygge møllerne syd for Kalundborg:

– Det kommer som en meget stor overraskelse for os, at Jammerland -projektet og andre Åben Dør-projekter er stillet i bero.

Andreas Karhula Lauridsen fortsætter:

– Vi er meget uforstående over, at de danske myndigheder sætter sagsbehandlingen af vores kystnære havvindmølleprojekter i bero. Vi har i over ti år arbejdet med en række projekter, som allerede har været gevaldigt udfordret af en langsommelig sagsbehandling, så denne udsættelse er endnu et skud i boven på den grønne omstilling.

Ole Nyvold, formand for borgergruppen Beskyt Jammerland Bugt, som slås for at slippe for havvind-mølleparken:

– Jeg er ikke vildt overrasket, men man kan med god ret spørge, hvorfor der er gået så mange år under Åben Dør, før det jer sker. Det har jeg dog nok et bud på, siger han.

Ministeren, Lars Aagaard, lægger ikke skjul på, at det en "alvorlig situation for den grønne omstilling", at havvind-mølleprojekter under den såkaldte åben dør-ordning er sat i bero.