Et skridt nærmere ny højskole

Foto: Mie Neel
Sejerø Havn .
  Foto: Mie Neel
Sejerø Havn . Foto: Mie Neel Foto: Mie Neel

– Slid, men vid, ting tager tid, sagde Piet Hein. Her tænkte han næppe på Øernes Højskole på Sejerø, men ordene rammer meget godt.

Det var helt tilbage i 2011 at det første gang var på tale, at Sejerø skulle have en højskole.

Projektet fik navnet Øernes Højskole, og blandt såvel sejerøboere som sommerhusgæster har ideen fået bred opbakning.

Siden da er der flere gange blevet holdt højskoledage og sommerhøjskole, men en egentlig højskole på Sejerø er det endnu ikke blevet til.

En hindring for at bygge en ny højskole på Sejerø blev imidlertid ryddet af vejen, da Kystdirektoratet gav dispensation fra strandbeskyttelseslinjen, og efter denne dispensation kom i hus, har Sejerø Højskole nu ansøgt Kalundborg Kommune om at sætte gang i arbejdet med at lave et nyt kommuneplantillæg og en lokalplan, der skal gøre det muligt at opføre en højskole på Sejerø.

Efter planen skal højskolen bygges ved Sejerby over for Sejerø Plejehjem.

– Vi har først og fremmest valgt grunden på grund af den smukke beliggenhed. Der er udsigt ud over havnen fra grunden, ligesom der vil være udsigt op til højskolen, når man ankommer til Sejerø med færgen. Derudover er det i gåafstand til Sejerby, siger Ditte West, der er formand for foreningen Øernes Højskole.

Højskolen skal være på 1550 kvadratmeter og huse mellem 40 og 50 elever.

Der er dog et godt stykke vej endnu, før et egentligt byggeri kommer i gang.

– For at finansiere byggeriet er vi afhængig af støtte fra forskellige fonde. Dem kan vi imidlertid først ansøge, når kommunen har udarbejdet en ny lokalplan og et nyt kommuneplantillæg, og det, forventer vi, kommer til at tage hele 2018, siger Ditte West, der fortsætter:

– Jeg er tidligere kommet til at sige, at der står en ny højskole på Sejerø i 2020. Det er jeg nok nødt til at moderere noget. Vi snakker nærmere 2022, siger hun.

Sagen skal behandles på næste møde i Kalundborg Kommunes teknik- og miljøudvalg.

Hvis udvalget imødekommer ansøgningen fra Øernes Højskole, vil der blive sat gang i en forudgående høring med fire ugers høringsfrist, der indkalder ideer og forslag til planlægning for kommuneplantillæg for en højskole ved Sejerby.