De prøver deres grænser af og får nye venner

Siden i søndags har 70 blinde og svagt­seende børn og unge fra hele landet været samlet til årets sommerlejr på Synscenter Refsnæs. I år er der både judo, stjerneløb, spil og lege på programmet.

Kampsport er måske ikke det første, som man forbinder med Synscenter Refsnæs, men ikke desto mindre var det en af oplevelserne, som ventede deltagerne på årets sommerlejr på synscenteret.

For andet år i træk fik Synscenter Refsnæs nemlig besøg af professionelle judo­instruktører, som underviste børnene i den japanske kampsport. Med på trænersiden var Lykke Vedsted, nyslået nordisk sølv-mester og selv blind.

– Judo er en god disciplin for børn med synsnedsættelse. Det er en kontrolleret kontaktsport, hvor deres synsnedsættelse ikke hæmmer dem, som det gør i mange andre sportsgrene. Det var en stor succes sidste år, hvorfor vi valgte at tage det med på programmet igen i år, siger afdelingsleder på Synscenter Refsnæs Nanette Borges.

– Samtidig kan det godt være en smule grænseoverskridende for flere af børnene at komme så tæt på andre mennesker, men et af formålene med sommerlejren er netop at give børnene mulighed for at lære sig selv at kende på nye måder og måske i nogle tilfælde overskride grænser, fortsætter afdelingslederen.

Det foregår på alle niveauer i løbet af sommerlejren.

For eksempel får nogle af børnene ansvar for at bestyre en lille slikbutik med varer og pengekasse. For andre kan det at skulle hjemmefra en hel uge og overnatte i telt være en ny erfaring, som giver dem selvtillid og mod.

– Børnene på sommerskolen er elever i 1. til 9. klasse. Nogle af dem har aldrig overnattet hjemmefra uden mor og far, den første gang de deltager på sommerskolen, siger Nanette Borges.

For børnene er det dog det sociale aspekt, som er det helt store trækplaster på sommerlejren.

14 år gamle William fra Bagsværd har været med på sommerlejren flere gange, og han var ikke i tvivl om, at han også skulle af sted i år.

– Det er altid sjovt at komme her. Man møder en masse nye venner, og man presser sig selv på en helt anden måde end derhjemme, fortæller William.

Han er arbejder på at kvalificere sig til sommerlejrens minitriatlon, hvor man skal svømme 200 meter, cykle 3,2 kilometer og løbe 1,6 kilometer på tid.

– Jeg vandt sidste år, så jeg regner bestemt med også at skulle være med i år. Jeg svømmer i min fritid, når jeg er hjemme, så jeg er i ret god form, mener den 14-årige.

Synscenter Refsnæs sommerlejr byder dog på andet end idræt og sport. Børnene bor i teltlejr, hjælper hinanden og deltager i de daglige gøremål.

Og i år har børnene besøgt Gerlev Legepark i Slagelse, og der er også tid til en masse spil og lege hjemme på synscenteret.