Corona og tv-serie bag fremgang i skakklubben

SPORT: Den yngste deltager var blot fire år, da børn og unge fra Sjælland og Lolland-Falster satte hinanden stævne i Munkesø i en turnering, der kan blive en tradition.

Corona og tv-serie bag  fremgang i skakklubben
Der blev spillet skak i mere end fem timer i aktivitetscenter Munkesø. Og pigerne var klart i overtal ved stævnet. Foto: Bjarne Robdrup

KALUNDBORG: Man forstyrrer ikke en skakspiller. De skal have fred og ro til at udtænke det eller – oftest – de næste træk.

Der spilles – naturligvis – på tid.

Så vi forstyrrer ikke Vilje Bjerregaard Hagen, der kommer fra Næstved. Det er hun vist godt tilfreds med, for der bliver trukket let i de lyse krøller, mens hun overvejer, hvor tårnet skal flyttes hen. Eller om det er springeren, der skal i spil..

Vilje er fire år. Og registreret skakspiller i klubben i Næstved. Hun har to ældre søskende, Frida på otte år, og Julian på seks år. De er også ret vilde med og gode til skak.

De tre søskende var med, da Kalundborg Skakklub lørdag i ydmyge rammer på Aktivitetscenter Munkesø iscenesatte det første ungdomsstævne. En grand prix-turnering, der trak flere end 20 børn fra Sjælland og Lolland-Falster:

– Skal jeg flytte tårnet, tænker Vilje, fire år..

– Vi håber naturligvis, at stævnet kan udvikle sig til at blive en tradition. Interessen for at spille skak er større nu end meget længe, siger medlem af bestyrelsen i skakklubben i Kalundborg, Esben Christensen.

..Nej nej, du må ikke tage mit tårn! Foto: Bjarne Robdrup

Skak har som sport oplevet fremgang i de senere år, drevet af Corona-pandemien, hvorunder der er og har været gode muligheder for at spille online. Men en tv-serie på Netflix har også en aktiv rolle:

– I Netflix serien ”The Queens Gambit” spilles der også skak, og den har fanget mange unge. Hos os i Kalundborg har det betydet, at flere ungdomsspillere ned til 10 år har meldt sig ind, tilføjer Esben Christensen.

International forskning har vist, at skak blandt andet styrker læse- og sprogforståelsen, evnen til koncentration og til at løse problemer; det handler om at udvikle kritisk og kreativ tænkning. I Danmark har en undersøgelse også vist, at skak styrker de unge i matematik.

Ungdomsstævnet strakte sig over fem og en halv time i Kalundborg skakklubs lokaler i aktivitetscentret Munkesøen.

Der var medaljer til alle deltagende børn ved ungdom grand prix 2023. Foto: Bjarne Robdrup

Og der blev spillet masser af (fin) skak. Der var guld og sølv til de bedste og de næstbedste, men alle fik en medalje om halsen (bronze) som bevis på deltagelsen.

Fokus, fokus, koncentration..det er skak! Foto: Bjarne Robdrup

Næstved, Præstø og Maribo stillede med ungdomsspillere til turneringen, og der var også spillere fra Kalundborg, fra Høng og Svebølle.

– Vi ser jo gerne, at endnu flere børn og unge får lyst at prøve sig af med spillet, og det kunne være rigtig fint, hvis netop dette ungdoms grand prix kan blive en tradition, siger Esben Christensen:

– Vi tænker i Kalundborg skakklub, at åbne turneringer kan få mor, far eller måske bedsteforældre til at tænke, at de kender da et ungt menneske, som kan få glæde af spillet.

I Kalundborg skakklub mødes de aktive en gang om ugen, onsdag aften i aktivitetscenteret, til træning med spilforståelse og taktik.

– Alle er velkomne, siger Esben Christensen.