Borgermøde om Røsnæs’ nye brugs

Håbet for Røsnæs Brugsforening er, at den 1. september kan overtage driften af brugsen i Ulstrup fra Kalundborg Brugsforening. Foto: Kim Nørager Bay
Håbet for Røsnæs Brugsforening er, at den 1. september kan overtage driften af brugsen i Ulstrup fra Kalundborg Brugsforening. Foto: Kim Nørager Bay

Af Aske Hald Knudstrup

Røsnæs: »Danmarks nyeste brugsforening, vil du høre hvad det betyder?«

Sådan indleder Røsnæs Brugsforening deres invitation til et borgermøde på torsdag den 15. juli klokken 17 i Røsnæs Forsamlingshus.

Mødet skal fungere som kickstart for brugsforeningen, der officielt blev stiftet i maj, inden den bevæger sig ind i den afgørende fase, der gerne skulle føre til, at den 1. september kan overtage lokalerne i Dagli'Brugsen i Ulstrup fra Kalundborg Brugsforening.

For udover at informere alle interesserede omkring de generelle tanker, som ligger bag projektet, skal borgermødet også gerne føre til, at Røsnæs Brugsforening får rejst den nødvendige kapital.

– Vi er nået dertil, hvor vi skal finde ud af, om borgerne herude reelt har lyst til at gennemføre projektet, siger brugsforeningens formand, Kirsten Herløv.

Og den lyst skal gerne udmønte sig i, at brugsforeningen får samlet 500.000 kroner til at starte op.

Derfor vil det blandt andet være muligt at købe andelsbeviser til 1000 kroner stykket.

Opbakningen er stor

Selv om det kan virke som noget af en opgave at få en halv million kroner i sparegrisen, ser Kirsten Herløv fortrøstningsfuldt på opgaven med at samle opbakning fra lokalområdet.

– Jeg oplever rigtig stor opbakning fra medlemmer af den gamle brugsforening, men også fra det lokale foreningsliv og de fleste af de borgere, som vi snakker med, siger Kirsten Herløv.

Arbejdet med at etablere den nye brugsforening begyndte allerede i november sidste år, da Kalundborg Brugsforening besluttede, at den ikke længere ville drive brugsen på Røsnæs. I maj så Røsnæs Brugsforening så dagens lys med 55 personer som stiftere.

Allerede dengang ville foreningen gerne have holdt borgermøde, men corona-situationen har først nu vist sig gunstig nok til, at det har kunnet lade sig gøre.

I stedet er tiden gået med en masse intenst benarbejde, der har inkluderet masser af sparring med Coop samt stor hjælp fra Dragsholm Sparekasse, fortæller Kirsten Herløv.

– Vi vil gerne gøre det som del af Coop, fordi vi på Røsnæs er vant til at stå sammen om tingene, og det stemmer overens med andelstanken, siger Kirsten Herløv.