KALUNDBORG: Udstillingen i den gamle Bethesda-kirke fortæller historien om Kalundborg havn som færgehavn. Og derfor rammer den også ind i skær af danmarks-historien, for gennem århundreder er transport af mennesker, kvæg, post og varegods sejlet til og fra Kalundborg og har således (især) forbundet Sjælland med Jylland.
I mange år med de såkaldte smakke-joller. Siden med hjuldampere, før de tunge motorfærgers indtog. Smakkejollen har fået sit navn efter sin særlige sejlføring. Ordet smak er af plattysk og hollandsk oprindelse, og henviser til det firkantede sprydstagssejl. Der er tale om et sejl, der kan drejes (smækkes) fra den ene ræling til den anden. I 1500-tallet blev denne bådtype almindelig i Danmark, og i århundreder transporterede jollerne både mennesker og kvæg.

Mangler to færger
Det er den historie, Kalundborg Søfartsmuseum pryder væggene med i den nedlagte metodist-kirke på Bethesdagade. Og en af tovholderne på udstillingen, skibskender og -historiker Michael Nielsen, er ganske tilfreds med det omfattende færge-materiale, udstillingen afdækker. Men han mangler to tegninger – eller fotografier, hvis de skulle eksistere:

– Under Treårskrigen (første slesvigske krig) fra 1848 til 1851 sejlede Løven som afløser-skib fra Kalundborg. Det kunne vi godt tænke os at få en tegning eller i bedste fald et foto af – hvis det eksisterer. Tilsvarende mangler vi tegning (foto) af et andet transportskib, galeasen/skonnerten Hans Albert, som sejlede fra Kalundborg under 2. verdenskrig, fortæller Michael Nielsen.
Første færge hed Jylland
Den allerførste færge fra Kalundborg hed Jylland og var en hjuldamper, meget lig den berømte Hjejlen på Silkeborg-søerne.
Men ellers afdækker væggene gennem fotos, tegninger og historier om DSB, DFDS, JKL og Samsø-Færgerne transport-fortællingerne i 110 år over mange generationer op til vores tid.
Færger er i det hele taget et spændende tema, og det er Michael Nielsens vurdering, at Kalundborg som havneby har mindst 1000 års historie. Kalundborg som færgeby rummer gennem historien mange andre ruter end den nuværende til Samsø.
Engang sejlede der også færger til ikke bare til Aarhus og Juelsminde, men også til Horsens, Odense og Sejerø. Og en paketfart op over Helsingør til København med passagerer og slagtedyr sejlede i 40 år til hen omkring forrige århundredeskifte.
Udstillingen viser således – med de to undtagelser, som læsere meget gerne må reagere på hvis de har viden om materiale om Løven og Hans Albert – billeder af alle de færger, der over årtier er sejlet ud fra Kalundborg.

Angelinas tegninger
10 af disse tegninger er tegnet af 15-årige Angelina Kjær Petersen fra Midtjylland. Hun deler en passion for færger med sin far, og det ser man af hendes tegninger.
– Jeg tror at jeg var syv år, da jeg begyndte at interessere mig for færger – og for at tegne dem, siger hun.
Angelina Kjær Petersens tegninger er et lille unikt hjørne af udstillingen på Kalundborg Søfartsmuseum, som blev en realitet tidligere i år efter en stiftende generalforsamling tilbage i 2021.
