Overgår målsætningen: Letbanen lykkes med lærlingeindsats

Hovedstadens Letbane har overgået sin målsætning om antallet af lærlinge, men sammen med entreprenørerne arbejder de videre for at give endnu flere unge muligheden for at prøve kræfter med anlægsbranchen.

Overgår målsætningen: Letbanen lykkes med lærlingeindsats

Malek Maarouf Hassing Hansen er i lære som bygningsstruktør ved Aarsleff. Pressefoto

Der har nu, flere år før projektet er afsluttet, været flere lærlinge i sving med at bygge Hovedstadens Letbane end planlagt.

Og det er en vigtig milepæl for Hovedstadens Letbane, som siden projektets begyndelse har ønsket at bidrage til at åbne flere unge menneskers øjne for de muligheder, der findes i bygge‐ og anlægsbranchen. En branche, der har brug for mere kvalificeret arbejdskraft i fremtiden, skriver Hovedstadens Letbane i en pressemeddelelse.

‐ Jeg fulgte bare strømmen og valgte gymnasiet, for det var det, alle mine venner gjorde. Jeg ville ønske, at jeg havde fået mere råd og vejledning, og at der var nogen, som havde peget mig i retning af erhvervsuddannelserne noget før, siger Malek Maarouf Hassing Hansen.

Han er struktørlærling hos Aarsleff og arbejder på Hovedstadens Letbane-projektet. Her er han trods sin omvej kommet på den rette hylde.

‐ Det er fedt at komme ud og bruge hovedet og hænderne samtidig. Jeg er på vej mod et job, som, jeg tror, vil gøre mig glad. Det er ikke alle svarene, man finder på gymnasiet, siger Malek Maarouf Hassing Hansen.

Og han er bestemt ikke den eneste, der er ved at finde ind i de mange spændende fagligheder, som skal til for at realisere et projekt som Hovedstadens Letbane.

Lærlingen Malek Maarouf Hassing Hansen i snak med en af de erfarne kræfter, der kan hjælpe ham på plads i faget. Pressefoto

Forpligtet til mange lærlinge

Ved opstarten af Hovedstadens Letbane blev der skrevet sociale klausuler ind i kontrakterne mellem Hovedstadens Letbane og projektets fire store entreprenører, som betyder, at de har forpligtet sig til at levere 58 lærlingeårsværk i projektets levetid. Og den målsætning er opfyldt nu – tre år før opgaven skulle være afsluttet.

I skrivende stund er der således leveret 69 lærlingeårsværk, og flere er på vej. For det giver god mening at bruge megaprojektet som en løftestang for at få flere unge ind i anlægsbranchen, lyder det videre i pressemeddelelsen.

‐ Vi er glade for, at vi allerede nu har opnået den samlede målsætning om lærlinge på projektet. Det betyder dog ikke, at vi eller vores entreprenører kan hvile på laurbærrene fremover. Vi er opsatte på at fjerne eventuelle barrierer for tilknytning af lærlinge til projektet for at understøtte muligheden for at tage en erhvervsuddannelse, siger Henrik Bendsen, projektdirektør for Hovedstadens Letbane.

De sociale klausuler er blevet suppleret og understøttet gennem opsøgende arbejde blandt unge i målgruppen, eksempelvis ved fremmøde på uddannelsesinstitutioner, byggepladsbesøg for elever i folkeskolerne og oplysningsarbejde rettet mod UU‐vejledere.