Borgmester freder tunnel-kunst

Det er dyrt at genopfriske de oprindelige tunnel-malerier, når de ødelægges af graffiti.
Det er dyrt at genopfriske de oprindelige tunnel-malerier, når de ødelægges af graffiti.

Malerierne i Ishøjs tunneler får lov at blive.

Regionalavisen Vestegnen rejste for et par uger siden sagen, hvor et spareforslag ville betyde, at flere af malerierne i de ishøjske tunneler skulle males over.

Det bliver nu afvist af borgmester Ole Bjørstorp, der ikke vil spare på vedligeholdelsen af kommunens sti-tunneller ved at fjerne den historiske tunnel-kunst.

Længe før Ishøj Kommunes budget for næste år er behandlet af politikerne, har der – som omtalt i Regionalavisen Vestegnen – været et forslag fremme om at spare 100.000 kroner på vedligeholdelse af kommunens tunneller.

Forslaget går ud på at male de resterende kunstmalerier i sti-tunnelerne over, så det bliver billigere at fjerne graffiti. Det skete for 10 tunneller i 2009 under finanskrisen, hvor det var mere end svært at få råd til at bruge de 50.000 til 80.000 kroner, det koster per tunnel at redde de kunstværker, som bliver ødelagt af graffiti-hærværk.

Borgmester Ole Bjørstorp mener, at pengene til at genopfriske tunnel-kunsten, er givet rigtig godt ud.

»Lad mig blot slå fast med det samme. Det kommer ikke på tale at fjerne mere af tunnel-kunsten. Da vores lokale kunstner Jørgen Schwaner malede 14.000 kvadratmeter væg i Ishøjs tunneller fra 1976 til 1990, var det Danmarks største udsmykning. Tunnel-kunsten har lokalhistorisk værdi for Ishøj,« siger Ishøjs borgmester.

600 billeder

Ishøj har et stort stisystem med i alt 38 tunneller, hvor både fodgængere og cyklister kan færdes sikkert langt væk fra biltrafikken.

Oprindeligt blev i alt 14.000 kvadratmeter af væggene i tunnelerne udsmykket med cirka 600 billeder, der hver har en bredde og højde på 2,5 meter. Motiverne er blandt andet sommerfugle, stjernetegn, fisk og gamle håndværkerskilte.

Kommunens budget for 2016 bliver endeligt vedtaget i oktober. Og det bliver altså uden besparelser på tunnel-kunsten.