På inspirationsbesøg: Erhvervsminister kørte Avedøre Holme rundt i spritny lastbil

Holmene, den grønne omstilling og bekæmpelsen af trafikstøj var omdrejningspunktet, da erhvervsminister Morten Bødskov (S) tidligere på ugen besøgte Avedøre Holme

Erhvervsministeren fik en prøvetur på Avedøre Home i spritny lastbil

Hvidovre-borgmester Anders Wolf Andresen (SF) havde i denne uge besøg af erhvervsminister Morten Bødskov (S), der kunne høre om Hvidovres visioner for Holmene og en overdækning af Amagermotorvejen.

Foto: Robert Hendel

Hvidovre Kommune fik i begyndelsen af denne uge besøg af erhvervsminister Morten Bødskov (S). Han havde taget turen fra det indre København til Avedøre Holme for at besøge to af områdets virksomheder og høre om deres erfaringer med den grønne omstilling.

Ifølge erhvervsministeren er Avedøre Holme et centralt erhvervsområde på den københavnske vestegn med tusindvis af arbejdspladser, og under sit besøg hos produktionsvirksomheden Lantmännen Schulstad blev han præsenteret for nogle af erfaringerne og udfordringerne, der kan være ved at få en mere smidig adgang til grønne energikilder.

– Vi er nødt til at se på, hvordan virksomhederne kan få lettere adgang til brugen af vedvarende energi, hvis vi skal nå de ambitiøse mål, vi har for den grønne omstilling. Det er blandt andet et ønske fra Schulstad, fordi virksomheden for eksempel skifter til el-lastbiler, forklarer Morten Bødskov om sit besøg på Avedøre Holme.

Her fik han blandt andet lov til at prøvekøre en af Lantmännen Schulstads nye, eldrevne lastbiler, der er så støjsvage, at de har fået dispensation til at køre ind i København og Hvidovre om natten for at levere brød til butikkerne. Ministeren var dog henvist til passagersædet under turen rundt i det store industrikvarter i Hvidovre, da han ikke har kørekort til lastbil.

Hos Lantmännen Schulstad forklarede logistikdirektør Niels Holm også om, at virksomheden har planer om at få opstillet en land-vindmølle på sin grund på Avedøre Holme. Den skal levere grøn energi til en ladestation til el-lastbilerne, og faktisk ønsker Lantmännen Schulstad at lave en fælles ladestation med busselskabet Anchersen, der er nabo til Lantmännen Schulstad.

Anchersen har flere el-busser og ved at deles om ladestationerne kan de to virksomheder udnytte faciliteterne optimalt, idet busserne kan lade op op natten, mens lastbilerne kører ud med varer – og omvendt. Det kræver dog nogle ændringer i lovgivningen, forklarede Niels Holm til erhvervsministeren.

Erhvervsminister Morten Bødskov fik lejlighed til at prøvekøre en af de splinternye el-lastbiler, som Lantmännen Schulstad har sendt på gaden som led i virksomhedens omstilling til grøn energi.

Udsigt til trafikstøj

Senere på dagen fik Morten Bødskov et vue hele Avedøre Holme samt Amagermotorvejen, da han besøgte servicevirksomheden If Skadeforsikring.

Med udsigt til den tætpakkede motorvej fortalte borgmester Anders Wolf Andresen (SF) om Hvidovre Kommunes ønske om at udskyde den planlagte udvidelse af Amagermotorvejen i to år.

– En sidegevinst ved at besøge IF Skadeforsikring var, at vi kunne gå derud og fortælle Morten Bødskov om vores ønske om at få udsat udvidelsen af Amagermotorvejen, så vi kan lave overdækningen, for hvis vi overdækker motorvejen med solceller, vil vi både kunne dæmpe støjen og bruge den grønne energi på Avedøre Holme, fortæller borgmesteren i Hvidovre.

Anders Wolf Andresen mener ikke, at de nuværende planer for reducering af trafikstøj fra vejene er tilstrækkelige. Den støjafskærmning, som der er planer om at sætte op, vil ifølge borgmesteren hjælpe 2.500 boliger.

– Det efterlader 4.500 Hvidovre-boliger, som er hårdt plaget af trafikstøj, siger han.

Netop bekæmpelsen af trafikstøj er efter erhvervsministerens opfattelse også et vigtigt emne for borgerne på Vestegnen, hvor han også selv har bopæl og er valgt ind i Folketinget.

– Derfor har jeg også arbejdet meget intenst med det og været med til at sørge for, at Vestegnen i den aftale, der er lavet, står helt centralt, både når det kommer til udbygning af infrastruktur, men i høj grad også bekæmpelse af trafikstøj. Der har aldrig nogensinde været sat så mange penge af til Københavns Omegn, som der er nu, og det er jeg selvfølgelig rigtig glad for, siger Morten Bødskov.

En snak om Holmene

Under besøget hos IF Skadeforsikring forklarede koncernchef Morten Thorsrud, hvordan servicevirksomheden på få år havde bidraget til den grønne omstilling ved at nedbringe antallet af forretningsrejser med 51 procent.

Samtidig blev Anders Wolf Andresen glad for at høre, at IF Skadeforsikring havde valgt placeringen i Hvidovre, fordi det herfra er nemt at komme til og fra virksomheden for de mange medarbejdere i forsikringsselskabet.

– Det var ikke noget, vi havde skrevet en drejebog på, at han skulle dukke op og sige, så det var perfekt, at han fortalte erhvervsministeren det fra hjertet, forklarer Hvidovre-borgmesteren, som også fik mulighed for at fortælle ministeren om visionerne for det af nabokommunerne meget udskældte projekt Holmene.

Samtalen var ifølge Anders Wolf Andresen fortrolig, men han vil alligevel gerne løfte sløret for nogle af de overordnede linjer, som blev vendt under ministerens besøg.

– Det, jeg sagde til Morten deroppe, var, at Hvidovre Kommune stadigvæk er engageret i Holmene-projektet, og her er naturvinklen rigtig vigtig for os at få sat fokus på. Det er vigtigt for mig at slå fast, at Avedøre Holme og det nye, der skal bygges derude, skal have en grøn vinkel, forklarer Hvidovres borgmester.

Han forstår godt de mange bekymringer, som er forbundet med anlæggelsen af Holmene, og han mener også, at havmiljøet i Køge Bugt kunne have det bedre, end det har i dag.

– Der sker jo fortsat meget klapning af slam derude, som jeg ikke bryder mig om, og der bliver udledt forskellige ting og sager fra landbrug og så videre, som heller ikke er særlig godt, forklarer Anders Wolf Andresen.

Samtidig ønsker han at aflive en række såkaldte myter om projektet.

– Der er nogle argumenter, som er kommet til at vende den forkerte vej, og her ved jeg ikke, om det er, fordi folk har misforstået det, eller fordi der ligger andre interesser bag, siger borgmesteren i Hvidovre.