EU-forslag kan gøre det mere attraktivt at overdække motorvej

En overdækning af Amagermotorvejen i Hvidovre er et af de projekter, der kunne få stor glæde af et nyt forslag om at lempe reglerne for statsstøtte, skriver Hvidovre Kommune i en pressemeddelelse

Godt for bundlinje og klima: Stort potentiale i lokale symbioser

Hvidovre Kommune arbejder netop nu på at få udskudt projekteringen af den planlagte udvidelse af Amagermotorvejen med to år for at få undersøgt, hvordan en overdækning kan integreres med motorvejen, og ikke mindst hvordan den kan finansieres.

Foto: Robert Hendel

Regeringens opbakning til et forslag fra Europa-Kommissionen om at lempe de nuværende regler for statsstøtte, så det bliver lettere for Danmark at hjælpe eksempelvis solcellefirmaer, elbil-producenter og andre grønne virksomheder, vækker glæde på borgmesterkontoret i Hvidovre.

Europa-Kommissionens udspil til en ny, grøn industriplan skal være med til at sikre, at EU bliver ved med at være et attraktivt sted for grønne virksomheder at slå sig ned.

Ifølge Hvidovre Kommune vil en sådan plan gøre det endnu mere attraktivt for private investorer at gå ind i projektet med at overdække en strækning af Amagermotorvejen med solceller, som Hvidovre arbejder for.

– Der er et stort indtjeningspotentiale ved en overdækning af Amagermotorvejen med solceller, men det er også en betydelig investering. Derfor ville det uden tvivl fremme projektet, hvis Staten kunne understøtte det i en eller anden form, lyder det fra borgmester Anders Wolf Andresen (SF).

Blandt andet spiller strømprisen ind på, om en overdækning med solceller vil være en rentabel forretning. Derfor kan statsstøtte ifølge borgmesteren være det ekstra skub, der kan gøre det nemmere at få private investorer med ombord på projektet.

Hvidovre Kommune arbejder netop nu på at få udskudt projekteringen af den planlagte udvidelse af Amagermotorvejen med to år. Udskydelsen skal netop give tid til at få undersøgt, hvordan en overdækning kan integreres med motorvejen, og hvordan den kan finansieres.

– Når motorvejen nu alligevel skal udvides, kan vi lige så godt indtænke de bedste og grønneste løsninger fra start, påpeger Anders Wolf Andresen.

Hvidovre Kommune har fået lavet et skitseprojekt for en overdækning af en 7,1 kilometer lang strækning på Amagermotorvejen fra den vestlige del af Amager Fælled, over Kalvebod-broerne til motorvejskrydset i Avedøre. De foreløbige beregninger viser, at det kan reducere antallet af støjplagede boliger med helt op til 7.000 boliger.

Bliver motorvejen samtidig overdækket med solceller, kan der genereres 72 megawatt grøn energi om året, som ifølge Hvidovre Kommune svarer til 50.000 borgeres årlige elforbrug.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har fortalt til DR, at regeringen gerne vil være med til at se på målrettede ændringer af statsstøttereglerne de steder, hvor der er et konkret behov i forbindelse med udviklingen af fremtidens grønne teknologier.