Tølløse: Måske tænker vi bæredygtighed helt forkert.
Det er Stina Birthe Tolstrup, der kommer med dette ’måske’. Efterfulgt af et spørgsmålstegn, men man fornemmer også et udråbstegn bag udsagnet.
Hun er designer og bor i Tølløse. Har tidligere arbejdet for en række kendte danske brands som for eksempel Friis & Company, Samsøe Samsøe og Bestseller.
I dag har hun sin egen virksomhed – UpNorthStudio – og brandet Hymness, der især fokuserer på bæredygtige smykker og accessories.
Et modeord
Hun arbejder bevidst med bæredygtige processer, hvor det giver mening og er muligt, men synes, det er som om bæredygtighed med årene er blevet et modeord, hvor det mere handler om at få de rette certifikater end at bevare den sunde fornuft.
– Det skal vi gøre op med, mener designeren.
Hendes ønske om at skabe et brand med bæredygtighed i så mange processer som muligt er kommet i kølvandet på mange års tæt samarbejde med leverandører fra hele verden.
– Jeg har flere gange oplevet at sidde med udviklingsprøver, hvor jeg fik udslæt op og ned ad armene bare ved at sidde med prøverne i hænderne. Jeg tør slet ikke at tænke på, hvad det har gjort ved de mennesker, der på fabrikkerne sidder med dem på daglig basis eller ved miljøet i nærområdet. Så der er i den grad behov for at tænke anderledes. Det oplever jeg heldigvis også, at mange i modeindustrien herhjemme er klar på og allerede er godt i gang med, siger Stina Tolstrup.
Alt og intet
Hun påpeger, at ordet bæredygtighed er et komplekst begreb, der både er en udvandet floskel og samtidig rummer tusindvis af muligheder for at tage fat.
– At være ’bæredygtig’ siger både alt og intet, og det betyder, at det ofte kommer til at handle mere om at få en bestemt certificering end om at bygge en egentlig bæredygtig forsyningskæde og en sundere produktion. Det synes jeg er synd.
Jeg har jo ikke skabt mit brand alene for at være bæredygtig, men jeg ønsker at forme det balanceret og så vidt muligt bæredygtigt, så jeg kan forene min passion og min business med en fornuftig og ansvarlig tankegang, hvor jeg også er åben for at lære nyt undervejs. Det er sådan, jeg tror, vi kommer længst med bæredygtighed.
Aldrig den lige rute
Da Stina Tolstrup gik i gang med Hymness, brugte hun det første lange stykke tid på at tale med leverandører og på at skabe overblik over mulighederne for at skabe en god forsyningskæde.
– Det er en kompleks rejse. For en ting er selve produktet, men der er jo også mange andre ting at forholde sig til – kemikalier, mennesker, uddannelser, miljø og dyrevelfærd for blot at nævne få.
Det handler ikke kun om produktet, men alle ringe i vandet omkring produktet. Alt, vi gør, sender ringe i vandet, og det gælder ikke kun virksomhederne eller mig som designer. Det gælder os alle, også som privatpersoner, påpeger Stina Tolstrup.
Start i det små
– Vi skal turde fejle og turde tage en risiko, for der er ikke noget endeligt facit, når det kommer til bæredygtighed. Det er derfor, det tit ender med, at vi bare forholder os til, om der er et bestemt certifikat eller ej, fordi det andet bliver for kompleks. Men der skal vi udfordre os selv. Start i det små og lad det vokse. Vi kan ikke alle gøre alt, men vi kan alle gøre lidt. Hop på toget og se, hvor det tager os hen. Rejsen bliver aldrig den lige rute, men en snoet, ukendt og uforudsigelig rute, der ender med at være mere lærerig og bringe dig længere, end du nok først havde troet.
Bæredygtighed smitter
– Jeg synes, det må handle om at sætte et klart mål og en retning for, hvor du gerne vil hen, og så tage så mange gode valg som muligt ud fra det perspektiv – også selvom du ikke rammer helt i plet med det samme. Se dig omkring og vælg de ting, der giver mening. Bæredygtighed kan være komplekst, men sund fornuft kan de fleste forholde sig til. Og husk, at så snart du påbegynder rejsen, så er du i gang med at ændre verden. Skridt for skridt.
